Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Hårt tryck på vården – regionen går upp i förstärkningsläge

Det är högt tryck på vården i stort och barnsjukvården i synnerhet. Det gör att Västra Götalandsregionen nu går upp i så kallat regionalt förstärkningsläge.

Text

Västra Götalandsregionen går upp i förstärkningsläge. ”Det är mycket höga flöden av patitenter till vår barnsjukvård”, säger Håkan Sandahl, regiondirektör i Västra Götalandsregionen.

Bild: Pressbild

Annons

– Det är mycket höga flöden av patienter till vår barnsjukvård på grund av RS-virus samtidigt som influensa och covid-19 påverkar vår bemanning. Det gör att läget för tillfället är och bedöms vara fortsatt mycket ansträngt inom sjukvården den närmsta tiden, säger Håkan Sandahl, regiondirektör Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Förstärkningsläge innebär att regionen snabbare ska kunna prioritera och, exempelvis, fördela resurser för att "säkra tillgängligheten till hälso- och sjukvården".

Annons

VGR har under fredagen också aktiverat sin särskilda regionala sjukvårdsledning, RSSL, vilken bland annat ska säkerställa att de som behöver vård får vård.

– VGR:s sjukvårdsförvaltningar har tagit höjd för att hantera nyårshelgen. Den regionala särskilda sjukvårdsledningens arbete är inriktat på att prioritera och fördela våra resurser inför kommande veckor och trettonhelgen, säger Håkan Sandahl.

Annons

I Västra Götaland finns sedan tidigare en rekommendation om att familjer med barn under sex månaders ålder rekommenderas att, om möjligt, låta äldre syskon stanna hemma från förskolan.

Rekommendationen gäller till och med den 8 januari men Västra Götalandsregionen uppger i sitt pressmeddelande att denna kan förlängas beroende på smittläget.

– Infektion med RS-virus kan ge svår sjukdom, framför allt hos spädbarn under sex månaders ålder. Barn som går i förskolan riskerar smittas av RS-virus där, och tar då med sig smittan hem. Små barn riskerar också att smittas på kalas och fester av dem som vill klappa och krama barnet, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götaland.

Den som blir sjuk uppmanas att söka vård på rätt mottagning och av rätt vårdgivare.

Fakta

Vad kan du göra för att skydda dig mot smitta?

+ Är man sjuk med symtom på luftvägsinfektion som snuva, hosta och feber är uppmaningen att stanna hemma och undvika kontakt med andra för att inte fler ska smittas. Det gäller naturligtvis även om man har symptom på magsjuka.

+ Var särskilt försiktig i kontakten med äldre personer och barn som är under sex månader.

+ Tvätta alltid händerna noga med tvål och varmt vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att du har tagit i föremål eller ytor som kan ha virus på sig.

+ Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger.

+ Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot covid-19 och influensa.

Källa: Västra Götalandsregionen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan