Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

FHM: Coronavåg kan nå förra vinterns nivå

Folkhälsomyndigheten varnar i nya scenarier för att smittspridningen av covid-19 kan fortsätta öka och nå sin topp mellan början och mitten av januari. Det skulle innebära att den når liknande nivåer som under omikronvågen för ett år sedan.

FHM bedömer att covid-19 fortsätter att öka och når sin topp i januari. Arkivbild.

Annons

Smittspridningen av covid-19 har de senaste veckorna ökat kraftigt i landet. Folkhälsomyndigheten har nu tagit fram två nya möjliga scenarier över hur smittspridningen kan utveckla sig framöver.

Det första, scenario 0, innebär att smittsamheten fortsätter att vara på samma nivå som i dag. Vid scenario 1 skulle smittsamheten i stället öka med 10 procent till följd av faktorer som kallare väder och ökade kontakter inomhus.

Annons

Folkhälsomyndigheten bedömer att scenario 0, där smittsamheten fortsätter att vara på samma nivå som i dag, är den mest troliga utvecklingen. Det skulle innebära att smittspridningen når liknande nivåer som under omikronvågen för ett år sedan.

– Det är svårt att jämföra antalet smittade eftersom testrekommendationerna ser annorlunda ut, men när vi tittar på den reflekterade vårdbelastningen utifrån de här scenarierna, ser vi att det är i paritet med hur det såg ut i förra januari och februari, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Annons

– Det här inte en prognos utan en möjlig utveckling. Precis när det vänder och hur hög toppen blir är svårbedömt, tillägger hon.

Inga nationella åtgärder

I dagsläget ser inte Folkhälsomyndigheten något behov av nya smittskyddsåtgärder på nationell nivå.

– Vi ser inte att det är aktuellt med nya åtgärder nu, utan trycker på de rekommendationer som finns med att stanna hemma när man är sjuk och att vaccinera sig mot covid-19 om man rekommenderas en påfyllnadsdos eller inte har tagit sin grundvaccination, säger Sara Byfors.

Det kan däremot bli aktuellt med lokalt och regionalt skärpta smittskyddsåtgärder inom hälso- och sjukvården eller omsorgsverksamheter. Det kan till exempel handla om utökad testning eller andra åtgärder för att förebygga smittspridning.

Belastad sjukvård

För hälso- och sjukvården kan myndighetens nya scenarier innebära en ökning av patienter på liknande nivåer som i januari och februari 2022. Enligt Folkhälsomyndigheten bör det finnas en beredskap för en fortsatt ökad belastning inom vård och omsorg och en ökad sjukfrånvaro i samhället på grund av covid-19.

Annons

– Som det ser ut nu med en samtida spridning av flera olika virus som orsakar en belastning på vården, så är det problematiskt att också covid ökar tillsammans med influensavirus, RS-virus och vinterkräksjukan. Det är en tuff situation i och med att det är julledigheter och att många i personalen blir sjuka och inte kan vara på sitt arbete, säger Sara Byfors.

– Med fler smittade ökar också antalet personer som behöver intensivvård, men det är inte på samma nivåer som tidigt i pandemin.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan