Annons

Annons

Annons

Ishockey

Skarakillen hedrade Börje Salming i Kiruna

På torsdagskvällen kom beskedet att Börje Salming avlidit efter en tids sjukdom.

Han hedras runt om i Hockeysverige – inte minst i hemstaden Kiruna.

– Det är ju där allt började för honom, på Mato, så det kändes speciellt att lägga en AIF-tröja där till minne av honom, säger Skara IK-fostrade Samuel Hou Gustafsson som spelar i Kiruna AIF.

Text

Bild: Privat

Annons

Efter torsdagens träning fick Samuel Hou Gustafsson och hans lagkamrater i Kiruna AIF veta att Börje Salming hade gått bort.

Senare samma kväll var Samuel, medspelaren Marcus Runnkvist samt materialförvaltaren Kalle Jakobsson vid Matojärvi ishall och lämnade en matchtröja på marken utanför, med tända ljus runt om som formade ett hjärta.

Flera Kirunabor var på plats för att minnas ishockeylegendaren, som växte upp inte långt där ifrån och inledde sin långa och framgångsrika karriär i Kiruna AIF.

Så här såg det ut utanför Matojärvi ishall i Kiruna på torsdagskvällen.

Bild: Privat

Annons

Vid klockan 09.00 på fredagsmorgonen var det en tyst minut i Kiruna. Och 16.00 kommer LKAB tända så att hans tröjnummer 21 lyser på ena sidan på deras stora kontor.

Annons

– Stämningen är såklart nedstämd. När en sådan profilstark person har lämnat en stad som denna berörs det ju. Många flaggor hänger på halv stång, säger Samuel Hou Gustafsson, 23, som har bott och spelat i Kiruna sedan 2021.

Skara IK-fostrade Samuel Hou Gustafsson spelar i Börje Salmings moderklubb Kiruna AIF. Foto: Roland Nutti

Vad skulle du säga Börje Salming har betytt för orten och klubben?

– Mycket. Dels hans vilja att aldrig ge upp. Men även hur man har hört hur han satte sig själv i sista tanke och tänkte på de runt om han mer än sig själv i vissa lägen.

Träffade du honom någon gång?

– Nej, fick tyvärr aldrig den chansen. Vi hade ju ceremoni för honom och Stig Salming när deras vimpel skulle hängas upp. Stig var där men Börje fick lämna återbud.

Kirunas nästa match i hockeyettan norra är på onsdag hemma mot Boden.

– Vi har inte hört något än, men får hoppas att blir en fin ceremoni för vad han har åstadkommit.

För drygt en vecka sedan meddelades det att Börje Salming kommer få en gata uppkallad efter sig i Kiruna. Matojärvigatan, där han växte upp, ska döpas om till ”Börje Salmings gata”.

Reaktionerna efter hans bortgång har varit starka.

Annons

Annons

– Allt man sett via sociala medier visar verkligen hur stor han var. Inte bara för Sverige utan även borta i Nordamerika, säger Samuel.

Börje Salming dog i sviterna av ALS. Han blev 71 år.

Börje Salming inför sin 65-årsdag 2016. Foto: Henrik Montgomery/TT

LÄS OCKSÅ: Samuel Hou Gustafsson stannar i norr: "Stortrivs häruppe"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan