REPLIK: Speglar hur människor trott, levt och arbetat
Det är en magisk månad på Västergötlands museum. Magi , spådom och häxkonst står på schemat. Barn mellan 9-12 år inbjuds att lära sig spå varandra med hjälp av egentillverkade pendlar. När barnen har skollov tas en magisk bok fram från 1600-talet.
Annons
Annons
Det finns ett växande intresse enligt arrangörerna.
Det är oroliga tider i världen. Klimathot och krigshot tenderar att få många unga att se mörkt på framtiden. Det är inte bara mörk ute. Många barn och unga lider dessutom av mörka tankar och psykisk ohälsa. Finns det något eller någon att hålla i handen när det mörknar på färden?
Sverige kallades länge ett kristet land men allteftersom tiden gått har större och större krav ställts på skola och media. Barn ska inte utsättas för kristen påverkan, i många fall inte ens utsättas för en psalm på skolavslutningen. Läroböcker ska bygga på vetenskaplig forskning.
Inga konfessionella inslag får förekomma i undervisningen.?
Har Västergötlands museums arrangörer samma ansvar som skolan? Förmodligen inte. Borde man ta ansvar ändå? Vill man att barnen ska sätta sitt hopp till spådom och häxkonst? Tänk om barnen tar det på allvar?
Efter mer än 20 år i begravningsbranschen har jag mött många människor som befunnit sig i mörkret. Många har funnit tröst i de gamla svenska psalmerna. Orden, som i vissa fall, skrevs för flera hundra år sen har visat sig ha en enastående relevans för människor idag.
När sorgen och krisen slår till ger orden, hopp, tröst och mening.
Annons
Det vore spännande om Västergötlands museum skulle bjuda in nästa gång till en månad med älskade Svenska psalmer. Varför skulle magiska ramsor vara mer intressant än det?
Ulla Lindblad