Annons

Annons

Annons

Brott & straff

Här är vanligaste brottsplatsen för unga: ”Stora konsekvenser”

Närmare hälften av ungdomar har blivit utsatta för brott – och ungefär lika många uppger att de har utsatt andra för brott.

Till det känner allt fler killar en oro att utsättas för brott och bland tjejerna är det över hälften som berättar att de ändrat sina vanor som resultat av sin oro och risken att utsättas för brott.

45 procent av de tillfrågade ungdomarna uppger att de har blivit utsatta för brott – och ungefär lika många uppger också att de har varit delaktiga i ett brott som har begåtts. Genrebilder.

Bild: Lova Jappevik, Fredrik Sandberg/TT

Annons

Skolan är den vanligaste brottsplatsen för misshandel, fysiska sexuella kränkningar och rån.

Det skriver Brottsförebyggande Rådet (Brå) i en rapport om brottslighet bland unga i Sverige.

Totalt uppgav 45 procent av eleverna i årskurs 9 2021 att de utsatts för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under de senaste tolv månaderna.

– Hälften av eleverna uppger även att de varit delaktiga i brott under samma tidsperiod. Det är vanligt att de som varit delaktiga i brott också själva varit utsatta för brott, säger Sofia Axell, utredare på Brå.

Annons

Andel elever som uppger att de utsatts för olika typer av brott under de senaste tolv månaderna (SUB 2021). Särredovisning för kön. Källa: Skolundersökningen om brott 2021.

Bild: Pressfoto

Annons

Andelen unga som uppger att de utsatts för brott är visserligen den lägsta sedan 2015 – men anmärkningsvärt hög ändå, då många under den senaste mätbara perioden (2021) perioden hade distansundervisning, menar Sofia Axel.

– Bland unga som blivit utsatta för till exempel misshandel är det dessutom en betydligt större andel nu än för några år sedan som uppger att brottsplatsen var just i skolmiljön, säger Sofia Axell, om resultatet från undersökningen.

Bland killar är det vanligast att ha utsatts för stöldbrott, följt av misshandel. Bland tjejer är sexualbrott vanligast, följt av stöldbrott, visar Brås undersökning. Hot mot ungdomar är som vanligast i sociala medier.

Andelen (%) elever i årskurs 9 som uppger att oro för brott har medfört olika typer av konsekvenser under de senaste tolv månaderna. Resultat från SUB 2021. Källa: Skolundersökningen om brott 2021.

Oron för att utsättas för brott bland unga är stor, visar även undersökningen – så pass oroliga att de medvetet har undvikit specifika personer eller platser, undvikit att gå ut kvällstid eller hållit sig borta från skolan en hel dag.

Främst är det de unga tjejerna vars liv har påverkats av oron – men andelen av killar som känner oro för att utsättas för brott har också ökat.

– Vi ser att ökningen bland killar som känner oro för att utsättas för brott i hög utsträckning gäller killar som också blivit utsatta för brott tidigare. Unga som blivit utsatta för brott är i betydligt högre utsträckning än andra också oroliga för att utsättas igen, och det får stora konsekvenser för deras vardag, säger Sofia Axell.

Annons

Annons

Fakta

Så gör du om du blivit utsatt för brott

Polisen är till för dig och ska hjälpa dig om du eller någon du känner har blivit utsatt för något. Det är alltid okej att berätta även om någon säger att du inte ska.

Du kan ringa till polisen om du vill prata om vad du varit med om. Numret är 114 14. Är det akut så ringer du alltid 112.

Om du själv har blivit utsatt för våld eller övergrepp eller blivit kränkt på annat sätt kan det vara bra att prata med någon vuxen som du litar på. Kanske finns någon på din skola – en lärare, kurator eller skolsköterska. Den personen kan ge råd eller hjälpa till om du inte vet vad du ska göra.

Källa: Polisen.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan