Annons

Annons

Annons

Skaraborg

Miljonprojekt till Skövde – finansieras av MSB

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, finansierar ett nytt forskningsprojekt vid Högskolan i Skövde för att stärka Sveriges beredskap.

Text

Thomas Andersson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde, doktoranden Jonna Kilstam och Joeri van Laere, docent i informationsteknologi samarbetar i ett nytt forskningsprojekt. Foto: Press

Annons

Forskningsprojektet, som går under namnet ”Förberedd att formulera målet”, ska ”träna näringsliv, frivilligorganisationer, försvar och myndigheter i att sätta gemensamma mål för en stor mängd tänkbara kriser”, skriver Högskolan i Skövde i ett pressmeddelande.

– För att kunna utdela ansvar och samordna insatser krävs det att gruppen snabbt kan formulera tydliga mål som klargör vilka insatser som krävs. Insatserna behöver också kunna beskrivas kort och koncist för media och allmänhet för att aktörerna ska bibehålla sitt förtroende i allmänhetens ögon, säger Joeri van Laere, docent i informationsteknologi och projektledare, i en kommentar.

Annons

Annons

Med hjälp av träningen i målformuleringen hoppas forskarna att samhällsaktörerna kommer bli aktiva och förstå varandra bättre.

– Varje kris tenderar att vara unik. Det finns inte så mycket att vinna på redan förberedda mål. Det är bättre att träna förmågan hos olika samhällsaktörer att i samverkan snabbt kunna definiera roller, ansvar och formulera mål som passar för att hantera den aktuella krisen, säger Thomas Andersson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde, som medverkar i projektet tillsammans med doktoranden Jonna Kilstam.

Projektet finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, med 6,5 miljoner kronor. Det väntas pågå i fem år.

Det är det tredje projektet som MSB finansierar vid högskolan efter de tidigare projekten ”Informationshantering i kris” och ”Om betalsystemet kraschar”.

LÄS MER: Skövdeforskarens varning: Om det kraschar är vi dåligt förberedda

Projektet inleds med att studera hur målformuleringen sett ut under tre stora kriser i Sverige; flyktingkrisen 2015, skogsbränderna 2018 och covid-19-pandemin.

Utifrån detta kommer sedan riktlinjer kring hur en målformuleringsprocess ska se ut att tas fram.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan