Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Nya besked: Unga behöver inte covidvaccineras

Eftersom barn mellan 12 och 17 år sällan blir svårt sjuka av covid-19 finns inte längre någon anledning att de ska vaccinera sig, enligt Folkhälsomyndigheten.

Unga mellan 12 och 17 år rekommenderas inte längre att vaccinera sig mot covid-19.

Annons

Hittills har barn i åldrarna 12 till 17 år rekommenderats att ta två doser vaccin mot covid-19.

Men för grundfriska barn kan numera det nya coronaviruset betraktas som ett vanligt luftvägsvirus, bedömer Folkhälsomyndigheten och Svenska Barnläkarföreningen.

Därför tar myndigheten bort den allmänna rekommendationen att i övrigt friska barn i åldersgruppen ska vaccinera sig.

Annons

”Sammantaget ser vi att vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan virusvarianten omikron började sprida sig. I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccination i den här gruppen. Därför tar vi bort rekommendationen om allmän vaccination mot covid-19 för åldrarna 12 till och med 17 år”, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten enligt ett pressmeddelande.

Annons

Beslutet gäller från och med den 1 november. Därefter erbjuds vaccinationen endast till barn som har en ökad känslighet för covid-19. Det handlar om grupper som bedöms vara mer känsliga för luftvägsinfektioner generellt eller har påtagligt nedsatt immunförsvar.

Vilka grupper det gäller specificeras närmare av Svenska Barnläkarföreningen.

Fakta

Så ser rekommendationerna ut

Vuxna 65 år och äldre samt personer i riskgrupp från 18 års ålder rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför kommande höst- och vintersäsong. Rekommendation gäller även alla grupper som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom, exempelvis gravida och personer med hjärt- och lungsjukdom.

Barn 12-17 år har hittills rekommenderats vaccination med två doser, men den rekommendationen tas bort den 31 oktober. Barn i särskilda riskgrupper rekommenderas fortsatt att vaccinera sig från 5 års ålder. Barnläkarföreningen listar vilka grupper som är aktuella.

Vuxna 18–64 år rekommenderas vaccination med tre doser. Den som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, inför kommande säsong kan göra det. Regionerna ska tillhandahålla vaccin för alla vuxna som vill ha en fjärde dos, och vaccin till dos 1–3 för den som inte har tagit dessa.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan