Annons

Annons

Annons

Debatt
Livsmedelsindustrin kan göra mer för att minska matsvinnet drastiskt

Idag den 29 september är det Internationella Matsvinnsdagen. Ett bra FN-initiativ då det globala livsmedelsystemet står för 24 procent av utsläppen av växthusgaser och därmed utgör en av de största orsakerna till klimatförändringarna. Samtidigt indikerar FN:s matavfallsindex att hushållen står för 60 procent av världens matavfall. Och en viktig orsak till matavfallet är datummärkningen, skriver Malte Ekedahl, nordenchef Infor i en debattartikel.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Matsvinnet kan drastiskt minskas om livsmedelsbranschen gemensamt anammar digitaliseringen för att lösa en av de mest angelägna hållbarhetsutmaningarna vi står inför idag menar debattartikelns författare.

Bild: TT

Annons

Inom EU uppskattas att upp till 10 procent av matavfallet är kopplat till datummärkning. Som konsument är det lätt att förvirras – bäst-före-datum; sista förbrukningsdag; bäst-före-ofta-bra-efter. Samtidigt är variablerna bakom en produkts hållbarhet otaliga – råvara, hur och när den är tillverkad, hur den transporterats och hur den hanteras av konsumenten. Det är upp till tillverkarna att avgöra vilken märkning som ska tillämpas och för att vara på den säkra sidan sätts marginalen åt det försiktiga hållet.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på skaraborgslanstidning.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan