Annons

Annons

Annons

Skara - Valet 2022

Insändare
(SD): En sjukdom som heter beroende

Mer förståelse för dem som lever med missbrukssjukdom. Det önskar Therese Holm (SD). I en insändare skickar hon med en påminnelse om att tänka en extra gång eller byta skor med personen man ser ned på, innan man fäller en nedlåtande kommentar eller kastar en föraktfull blick nästa gång.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

De som lever med beroendesjukdom finns i stan på parkbänken, men också hemma i den fina villan, skriver Therese Holm (SD) i en insändare.

Bild: Ida Sundén

Annons

Det är inte ovanligt att man möter fördomar hos “vanligt folk” när missbrukare kommer på tal eller syns ute i samhället. Jag kan förstå reaktionen, att det kan tyckas som dålig stil att välja att leva i ett missbruk med alla dess följder. Ja, kanske har det en gång börjat som ett slags dålig stil eller “låt-gå-mentalitet”, och möjligen finns det en och annan som faktiskt självmant valt det livet. Men det är sorgligt att så få har vetskap om att det handlar om en sjukdom, som heter beroende. De som lever med den finns i stan på parkbänken, men också hemma i den fina villan. Det finns de som har beroendesjukdomen som går till sina jobb som lärare, byggnadsarbetare, sjuksköterskor, politiker, advokater, ja, i alla kategorier av yrken finns de.

Annons

Om du ställer parkbänken på torget eller i den fina salongen så är skillnaden bara geografisk. Sjukdomen är lika bedräglig, och även om konsekvenserna utåt ser annorlunda ut för olika människor så är konsekvenserna de samma på insidan av personen. Jag skulle önska att fanns mer förståelse, eller att som man säger “innan du dömer, så gå några mil i hans eller hennes skor”.

Annons

Att det är en sjukdom borde inte vara svårt att förstå egentligen. Några av de synliga konsekvenserna är skilsmässa, omplacering på jobbet eller sparken, förlorad vårdnad om barnen, vänner som lämnar dig, för att inte tala om alla ekonomiska, psykiska och fysiska konsekvenser. Så tro mig, att leva i ett beroende är inget man väljer själv, det är oftast ett liv man hatar men inte hittar kraft att ta sig ur, och andras förakt gör det inte enklare. Tvärtom.

Det finns hjälp att få för beroendesjukdomen och många tar emot behandling, men det som saknas är ofta skyddsnätet runt omkring personen efteråt. Konsekvenserna man fått av missbruket finns fortfarande kvar när personen nyktrar till, och att leva med skammen efter sina misstag och förluster blir oftast mycket svår. När sedan vägen tillbaka, att bygga upp ett fungerande liv igen blir för tuff och motgångar kommer, resulterar det i att många dövar ångesten på det sätt de känner till bäst, och så är den onda cirkeln av missbruk igång igen.

Det är otroligt viktigt att vara en medmänniska, både till de som försöker bryta sitt beroende men också till de missbrukare som är aktiva, för att hjälpa till att ge hopp och längtan efter ett nyktert liv.

Bara en påminnelse om att tänka en extra gång eller byta skor med personen man ser ned på, innan man fäller en nedlåtande kommentar eller kastar en föraktfull blick nästa gång.

Therese Holm, SD

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan