Annons

Annons

Annons

Skara

Insändare
Öppet brev till Gunilla Druve Jansson (C): Sent skall ”syndaren” vakna – Får svar direkt

I ett öppet brev till Gunilla Druve Jansson (C) skriver insändarskribenten att han det hedrar henne att hon äntligen inser att det behövs två vårdcentraler Skara. Regionpolitikern svarar direkt.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Gunilla Druve Jansson (C) tycker att det är dags att vända blad.

Bild: Arkivbild, Ida Sundén

Annons

Det var få av oss skattebetalare som kunde hänga med på turerna när vår kära Vårdcentral försvann. Det skulle ju bli så bra  med två nya operatörer som skulle konkurrera med varandra. Resultatet ser vi nu med en privat aktör som är ensam operatör som verkar i en fastighet som inte alls är anpassad för oss äldre med trappor och hissar. Det är också svårt att hitta parkeringsplatser och för dom som kan gå är läget mycket ocentralt.

LÄS MER: Utspelet: Hon vill se fler vårdcentraler – bland annat i Skara

LÄS MER: (C): Skaraborgarna behöver fler vårdcentraler!

Annons

Annons

Det hedrar Dig att Du äntligen inser att beslutet att lägga ned Vårdcentralen inte var så klokt och att vi behöver två fristående vårdcentraler. Äventyret kostar oss skattebetalare 1,5 miljoner kronor varje år som den ”gamla”  Vårdcentralen står outnyttjad. Det är lätt att leka ”monopol” när man inte själv behöver stå för kostnaderna. Jag hoppas att Du lyckas attrahera en ny operatör så att vi äldre kan återgå till Vårdcentralen där allt ligger i ett plan. Fastigheten renoverades strax innan nedläggningen och helt anpassad för sin tidigare verksamhet.

Arnold Klasson, Skara

Gunilla Druve Jansson (C) svarar direkt:

Vill först tacka för dina påpekanden. Genom åren har jag haft många samtal och kontakter med Skarabor som ”tycker” i denna fråga.

Närhälsans vårdcentral lades ner för att man dragits med ”röda” siffror allt för länge och hade svårt att attrahera läkare som ville stanna, därför många bemanningsläkare som gjorde att kostnaderna drog iväg. Att ha fasta läkare på plats är god ekonomi, ger kontinuitet och säkerhet till oss patienter.

Å det saknades en del av det, och därför blev det som det blev.

De lokaler som Närhälsan hade är inte helt tomma. Fortfarande har Närhälsan kvar sin rehabmottagning. Dessutom finns både barnmorskemottagning och ungdomsmottagning där, samt att Regionhälsan har lokal för personal som servar alla vårdcentraler i Skaraborg.

Annons

Men nu är det dags att vända blad och se framåt. Eftersom Skara kommun har planer på att växa som kommun, så är det rimligt att det bör finnas en vårdcentral till i Skara. Vilans vårdcentral som finns idag i Skara är den näst största i Skaraborg vad gäller antal patienter som är listade där.

Annons

Men nu är det dags att vända blad och se framåt.

Idag finns det en Krav- och kvalitetsbok som alla vårdcentraler ska följa, oavsett storlek. Regionen behöver se över den och ge möjligheter att enklare kunna starta en mindre verksamhet och att man som en mindre vårdcentral kan ges möjlighet att samarbeta med andra, för att kunna ha primärvård som spänner över uppdraget som sådant. Vården på en vårdcentral måste vara patientsäker och ha en god kvalité, det är grunden för all hälso- och sjukvård.

Jag hoppas, som så många andra skarabor gör också, att vi åter ska kunna välja vårdcentral. Får man välja är man mer nöjd med sin vård.

Gunilla Druve Jansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan