Annons

Annons

Annons

Skara - Valet 2022

Insändare
Replik: ”Det krävs långsiktiga gemensamma satsningar på förskola och skola!”

Styrningen och finansieringen av skolan är som (M) beskriver en komplicerad historia och vad som avgör vilka medel som kommer eleverna till del beror inte bara på beslut som fattas kring kommunens budget, utan också på vilken budget som riksdagen beslutar om. För 2022 bör vi dock påminnas om att den rambudget som beslutades om i riksdagen i november var den som M, SD och KD gick fram med, skriver Socialdemokraterna i Skara i en replik.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi behöver en skolpolitik som jobbar för samsyn så långt som möjligt. Det skriver Socialdemokraterna i Skara i en replik. Obs! Bilden är en genrebild.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Det är självklart inte bara tillförda medel i form av skatteintäkter och statsbidrag som avgör förskolans och skolans kvalitet. Lika viktigt är de mål och krav som ställs på våra huvudmän genom lagar och förordningar.

LÄS MER: Det krävs långsiktiga gemensamma satsningar på förskola och skola!

Annons

Annons

Moderaterna vill exempelvis utöka undervisningstiden med en timma om dagen för våra elever från lågstadiet. Det är ett exempel på politiskt utspel som vi menar inte kommer att gynna eleverna. Så länge staten inte tillför enorma resurser skulle en sådan reform bara sänka lärartätheten överlag och göra att de elever som är i behov av stöd skulle få betydligt mindre av den varan. Eller menar Moderaterna att våra lärare ska jobba en timma extra varje dag utöver den undervisning de redan utför?

Det är glädjande att läsa att moderaterna, precis som socialdemokraterna, menar att skolhuvudmännen behöver en långsiktighet kring vilka förutsättningar som gäller. Statsbidrag kan fördelas kortsiktigt vid vissa punktinsatser, men när vi pratar om långsiktiga förbättringar av skolans resultat inom trygghet, studiero och kunskapsnivå, så är det ofantligt viktigt med kloka politiker på nationell nivå.

Vi behöver en skolpolitik som jobbar för samsyn så långt som möjligt, för att kunna sätta upp rimliga mål och fördela generella medel som låter huvudmannen styra dem dit de lokalt gör bäst nytta för våra elever. Detsamma gäller lokalt – vi ska absolut driva olika mål och inriktningar politiskt, men när vi väl fattar beslut som rör våra elever så kan vi inte ändra inriktning snabbt och ofta beroende på vilken politisk färg som styr.

Vi måste tillsammans vara kloka och ansvarsfulla för våra barn och ungdomars skull!

Socialdemokraterna i Skara

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan