Annons

Annons

Annons

SkLT på stan

Läsarna om ”butiksdöden” – vems ansvar är det?

Politiker, fastighetsägarna eller invånarna – vems ansvar är det att förhindra att Skara drabbas av ”butiksdöden” och istället utvecklas som en attraktiv handelsstad?

Frågan engagerar minst sagt i tidningens sociala medier, men alla är inte helt överrens om vems ansvar det är.

Butiker stänger och butiker öppnar – men vems ansvar är det att Skara fortsätter utveckla en attraktiv handel, och inte drabbas av butiksdöden?

Bild: Josefin Berntsson

Annons

På kort tid har flera butiker i centrum slagit igen, något som oroar de befintliga butiksägare som SkLT tidigare har pratat med. Men politikerna håller inte helt med – Ylva Pettersson (M) menar bland annat att det både finns konkreta insatser redan nu, samt planer framöver för vad kommunen ska göra för att göra Skaras centrum än mer attraktivt.

Frågan engagerar i tidningens sociala medier, och de två artiklarnas inlägg har genererat långa diskussioner mellan följarna.

Annons

Annons

Ett flertal lägger vikt på invånarnas ansvar – handeln överlever endast om det också finns kunder som handlar lokalt, menar flera läsare.

– För att butiker och dylikt ens ska vilja etablera sig i Skara måste vi invånare börja använda oss av Skaras utbud och inte åka till Skövde eller Lidköping eller nyttja nätet för sådant som går att hitta i Skara. Sen måste också politikerna göra Skara mer attraktivt så man ens vill ta sig ner på stan, skriver en av de första följarna som kommenterat artikeln med politikernas svar.

– Först och främst måste vi invånare handla i Skara i de butiker som finns. Det ger ringar på vattnet. Även politiker som hjälper till med etablera.

Bild: Josefin Berntsson

Till det lyfter flera fram att det kanske inte är just politikernas ansvar – men att de måste se över vad de kan göra för att underlätta.

– Nej, politikerna kan inte hålla en enskild liten butik under armarna. Men man är som kommun och politiker väldigt enögd, det är de stora företagen man kan och vill hjälpa när de ska etablera sig. Men man kan faktiskt på olika sätt engagera sig i den handel som försiggår i centrum. Att föra en dialog om förutsättningarna, skriver en följare.

Annons

Följaren fortsätter sin kommentar med att beskriva svårigheterna att hitta mindre företag och anställda till den befintliga handeln i Skara.

– Flera har klagat på att många fik har haft stängt mitt i sommaren och turister kan inte fika. Men hur många vet att det är svårt att hitta bagare? Och hur många tänker på att fiken/bagerier och alla andra mindre butiker ofta är fåmansföretag, vissa enmansföretag, som jobbar sex dagar i veckan året om [...] Då kan det vara extra viktigt med ledigt. Det är kanske bra att fundera över. Sedan tror jag inte man som politiker förstår allvaret när man lite vårdslöst säger att ”det kommer ngt nytt när en butik lägger ner”. Jo, kanske, men vadå? Man borde som kommunpolitiker och tjänsteman sätta sig in i frågan bättre.

Annons

Även ökade kostnader i form av lokalhyra, inköpspris av varor och el är en utmaning för företagen i Skara, något som kan bidra till att butiker tvingas stänga igen. Det skriver flera

– Inget konstigt att små företag får slå igen med kraftigt ökade omkostnader vad gäller både el och priset på varorna, kommenterar en följare.

– Det är vi som bor i kommunen (och våra besökare) som avgör vilka butiker som klarar sig ekonomiskt (och fastighetsägarna så klart). Vill du/ni ha butiken kvar, handla där när du behöver något som de har, skriver en annan läsare.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan