Annons

Annons

Annons

Debatt
Vi får inte glömma Afghanistans kvinnor

Tänk dig att du som tjej inte får gå i skolan längre än till sexan. Killarna packar sina ryggsäckar igen efter sommarlovet men du måste stanna hemma. Kanske bestämmer dina föräldrar att du ska gifta dig med en äldre man för att de inte har råd med mat till dig och dina syskon.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Tänk dig att du inte längre får jobba, bara för att du är kvinna. Eller att din man måste följa dig till jobbet varje morgon och hämta dig varje kväll. Du får inte resa ensam. En manlig släkting måste ta ledigt från jobbet och följa med dig om du ska åka på tjänsteresa. För att vara säker på att bli insläppt på sjukhuset när du behöver vård är det bäst att du tar med dig en man. Du måste täcka ansiktet när du går ut, annars kan du bli stoppad av moralpolisen.

Annons

Annons

Allt detta är så klart otänkbart för oss i Sverige. Men för kvinnorna i Afghanistan är det så livet ser ut idag. Sedan talibanerna tog makten den 15 augusti förra året har kvinnors rättigheter begränsats kraftigt. Den positiva utveckling som skett de senaste 20 åren vrids tillbaka, steg för steg.

Osäkerheten om vilken rättighet som ska tas ifrån dem härnäst skapar ständig stress och kvinnors mentala hälsa blir sämre för var dag. Föräldrar som vill bygga en bättre framtid för sina döttrar söker desperat efter sätt att lämna landet.

Samtidigt pågår en svältkatastrof. Ekonomin har kollapsat och hundratusentals människor har förlorat sina jobb. Fattigdomen breder ut sig och halva befolkningen, 20 miljoner människor, har brist på mat. De som drabbas värst är flickor och kvinnor, som ofta är de som äter sist. En dålig dag finns det ingenting kvar när det är deras tur.

Sverige får inte vända Afghanistans kvinnor ryggen. Svenska Afghanistankommitténs (SAK:s) arbete fortsätter även under talibanernas styre. SAK:s skolor för flickor är fortsatt öppna, vi utbildar kvinnor till lärare, sjuksköterskor och barnmorskor för att stärka kvinnors och flickors rättigheter. Det går att göra skillnad!

Thomas Magnusson, Svenska Afghanistankommitténs lokalförening i Skövde-Skaraborg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan