Annons

Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Läsartext
Årets 1700-talsvandring avslutade säsongen

Årets sjunde stadsvandring blev en pampig avslutning på en intensiv säsong. Till och med flaggorna hade hissats. När åldermannen Tommy Kroon hälsade välkommen till kvällens aktivitet, hade fler än 120 personer samlats vid Prubbatorget. Sven-Olof Ask var tidstypiskt klädd när han presenterade kvällens program. Det kom att handla om tre personer som sällan lyfts fram.

Detta är en läsartext.

Kvällens stadsguide Sven-Olof Ask är dagen till ära klädd som på 1700-talet. Foto: Freddie Wendin

Annons

Från trappan på Bladhska inledde Sven-Olof med att berätta om en person som visserligen inte bott i staden, men som ändå lämnat bestående intryck. Mannen var Pehr Tham, godsägare på Dagsnäs och en väl sedd man i det svenska hovet. Han var mycket intresserad av fornforskning och en förespråkare av att Svea rikes vagga funnits i våra trakter. Han hävdade också att asken Yggdrasil hade funnits på ägorna vid Dagsnäs. Pehr Tham var en ivrig förespråkare mot kyrktorn och ville att de skulle tas bort, eftersom de ofta drabbades av åsknedslag.

Men den uppmärksamhet som Pehr Tham fick denna kväll, berodde mest på hans skrifter och hans intresse för det konstnärliga. På Västergötlands museum finns en mängd föremål som han donerat.

Annons

Bland föremålen finns både jord- och himmelsglober, noter och instrument.

Annons

På väg till nästa delmål, passerade stadsvandrarna Krabbelund. Där berättade Sven-Olof att namnet kom från att lärarna på skolan kallades för krabbor och eftersom de promenerade bland kastanjerna på sina raster, har området fått sitt namn.

Den stora samlingen nyfikna fortsatte promenaden till Klostergatan, där man stannade utanför Gustavssons Konditori. De flesta väntade sig sannolikt en lång redogörelse för hur den stora branden startade den 23 augusti 1719, men så hade inte kvällens guide planerat. Dennes vurm för historisk litteratur gjorde att fokus hamnade på Olof Andersson Knös. Han var elev på Skara skola och fortsatte sina studier i Uppsala, innan han återvände till Skara som lektor i grekiska. Olof hade en gigantisk samling av personhistoria, där stora delar av samlingarna idag finns på biblioteket. Däremot har hans samlingar av böcker skingrats.

Den stora gruppen stadsvandrare samlade framför Rådhuset där Sven-Olof visar en av rariteterna från sin samling. Foto: Freddie Wendin

Ett sista stopp gjordes på Stora torget framför Rådhuset. Visserligen är inte det nuvarande huset från 1700-talet, men det är den första byggnaden som förklarats som byggnadsminne i Skaraborg. Här presenterade Sven-Olof ett annat intressant människoöde. Det handlade om pigan Sigrid Nilsdotter som påstods inte ha ätit eller druckit på fem års tid. Mirakel eller bluff? Flickan togs in till Skara och bevakades under 40 dygn av stadens styrande. Enligt ett protokoll från den 29 augusti 1763 konstaterades att hon inte intagit varken mat eller dryck. Enligt senare forskning lär hon ha frisknat till.

Annons

Annons

Kön var lång till det avslutande ”svartkaffet” som i år avnjöts i tält vid Kråks värdshus. Foto: Freddie Wendin

Sista anhalten på kvällens stadsvandring var Kråks värdshus. Eftersom byggnaden renoveras, fanns det ett tält på gården. Där serverades otillåtet kaffe, ostsmörgås och kaka ( tillåtna ? ) vid stabila träbord. Thomas Landahl underhöll med sin gitarr. Även om den huvudsakliga repertoaren var

Bellman så blev inledningen något speciell. Vid förra veckans stadsvandring berättade Johan Hjertén om Betty Ehrenborg och hennes text till ”Blinka lilla stjärna”, så självklart blev den visan första låt på kvällens spellista. Efter ”svartkaffe” och tidstypisk underhållning bjöds deltagarna in i källarvalven för att få ett tillfälle att se hur renoveringen fortskrider.

Tommy Kroon

Annons

Annons

Till toppen av sidan