Annons

Annons

Annons

Debatt
Moderaterna: Inför ett nytt äldrefridsbrott

Otryggheten ökar i Sverige. 2022 ser ut att bli ett tragiskt rekordår för antalet dödsskjutningar och nyrekryteringen till gängen. Otryggheten ökar och friheten minskar. I skuggan av skjutningarna ser vi flera exempel på brottslighet som riktas mot äldre personer, såväl intrång och stölder som telefonbedrägerier ökar, skriver Moderaterna i en debattartikel.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Moderaterna, med partiledare Ulf Kristersson i spetsen, föreslår ett reformpaket i fyra steg för att stärka tryggheten för äldre. Bland annat vill partiet införa ett nytt ”äldrefridsbrott”.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Enligt en rapport från BRÅ har 17 procent - eller var sjätte person - i åldern 65–84 år eller äldre blivit utsatta för brott under det senaste året. I Sverige ska alla människor kunna känna sig trygga, inte minst de som är äldre. En ny regering efter höstens val kommer aldrig acceptera en situation där den som bidragit till samhället under hela sitt liv inte kan känna sig trygg.

Annons

Vi kommer vända den dystra utvecklingen genom ett reformpaket i fyra steg.

Annons

1. Ett nytt ”äldrefridsbrott” införs Sverige bör stärka skyddet för äldre genom att införa ett helt nytt äldrefridsbrott. Det handlar om en ny typ av straffskärpning för alla typer av brott där brottsoffret är en äldre person. Regeln innebär att straffet skärps avsevärt för brott då en äldre person är brottsoffer.

2. En nationell satsning för att utreda bedrägeribrott och brottslighet mot äldre En viktig del av arbetet för att utreda bedrägeribrott mot äldre utförs av Polisens specialgrupp som utreder seriebrottslighet mot äldre. Vi vill ge gruppen ökade resurser för att kunna växa.

3. En stödlinje för äldre brottsoffer Det finns ideella stödlinjer som bistår äldre som utsatts för brott. I länder som Norge och Storbritannien har staten tagit ansvar för att ge brottsutsatta äldre stöd med praktisk rådgivning och information. Vi vill pröva om en statlig stödlinje bör införas i Sverige.

4. Rätten till målsägandebiträde för äldre brottsoffer ska utökas Moderaterna vill att samma regler ska gälla för äldre som för brottsoffer för ett sexualbrott. Om förundersökning har inletts ska ett målsägandebiträde utses för den som har fyllt 67 år, oavsett vilket brott misstanken avser.

Socialdemokraterna har haft åtta år på sig att få bukt med brottsligheten. Verkligheten visar att Magdalena Andersson och Morgan Johansson har misslyckats. Situationen är dock inte hopplös. Det går att göra Sverige till ett tryggare land.

Annons

Annons

Moderaterna kommer göra vad som krävs för att återupprätta medborgarnas trygghet. Med vår politik kommer Sverige få äldrefrid.

Ulf Kristersson, partiledare, Moderaterna
Margareta Pålsson, ordförande Moderata Seniorer
Lars Elinderson, Moderata Seniorer, Västra Götaland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan