Annons

Annons

Annons

Annons

Hällekis

Läsartext
Stenmässan går av stapeln på Kinnekulle – möt Skaras egen guldvaskare: ”Ingen guldfeber”

Mineraler, fossiler och smyckessten. För trettonde gången arrangeras stenmässa på Falkängens Hantverksby i Hällekis.

Detta är en läsartext.

”Att vaska guld är en skön blandning av fysiskt arbete och skoglig avkoppling” säger Gunnar Sporrong från Skara, som vaskat guld sedan 1990-talet.

Bild: Pressfoto

Annons

Skaraborgs Geologiska Sällskap (SGS) är en lokal förening för geologiintresserade i Skaraborgstrakten som genom åren genomfört detta uppskattade och växande event, där ett stort antal mässutställare visar och säljer mineraler, fossiler, smycken och geologisk utrustning fördelat på över 60 mässbord både inom- och utomhus.

Årets gästutställare är Gunnar Sporrong från Astro Sweden, Skara, som tagit med en mobil anläggning för guldvaskning där intresserade barn som vuxna kan prova på att hantera en vaskpanna. Vattenbehållaren är preparerad med amerikanskt vaskguld som via sin tyngd kan separeras från annat material genom att rotera vaskpannan.

Annons

Annons

”Att vaska guld är en skön blandning av fysiskt arbete och skoglig avkoppling” säger Gunnar Sporrong som vaskat guld sedan 1990-talet.

”Det finns guldförande sand på några platser i Skaraborg men i så små mängder att det inte blir någon guldfeber!”

Mässan hålls lördag den 6 augusti och söndag den 7 augusti.

Merparten av utställarna kommer att vara placerade utomhus längs den gamla bruksgata som leder genom hantverksbyn samt inomhus i lokalen Smedjan.

Intill det permanenta stenmuseet beläget på Falkängen finns medlemmar från SGS för att svara på frågor gällande geologi och hjälpa till med bestämning av mässbesökares medtagna mineraler.

Annons

Annons

Till toppen av sidan