Annons

Annons

Annons

Annons

Skara - Valet 2022

Insändare
Moderaterna: Vägval för välfärden

I det budgetförslag som den socialdemokratiskt styrda oppositionen går till val på höjer man skatten med 30 öre. Men värre är att man gör av med alla de skattepengarna första året, redan 2024 ligger man på minus i budgeten. Då finns det bara två alternativ: antingen fortsätter man med kraftigare skattehöjningar, eller så måste man göra ett stålbad i skolan och omsorgen med besparingar och uppsägningar. Det här vore en katastrof för Skara, skriver Skaramoderaterna i en insändare.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ylva Pettersson, Johan Hjertén och Lotta Grönlund Plöen.

Bild: Josefine Hektor

Annons

Vi frågade i budgetdebatten hur den socialdemokratiskt styrda oppositionen tänker hantera den krisen. Socialdemokraternas svar var att de tänker lösa det då, miljöpartiet svarade att de inte kan svara på frågan. Socialdemokraterna förde också fram att de inte känner någon som inte är benägen att betala en hundring mer i skatt varje månad, 1200 kr om året för en medelinkomsttagare. Bankerna räknar med att en snittfamilj i Sverige kommer att få över 40 000 kronor i ökad kostnad varje år, lågt räknat. Inflationen slår hårt mot låginkomsttagare, pensionärer och barnfamiljer. Vi känner många som redan vänder på kronorna!

Vi instämmer i den synpunkt som vänsterpartiet flera gånger fört fram, att vi borde prata mer om visioner och politik för framtiden. Men för att det ska vara möjligt måste man ha ordning och reda på ekonomin och sina förslag. Man måste kunna verksamheterna.

Annons

Annons

Vi håller också med om att skola och omsorg behöver mer pengar. Den här mandatperioden har Alliansen ökat budgeten för skola och omsorg med cirka 100 miljoner – 15 miljoner mer än den socialdemokratiskt styrda oppositionens skuggbudgetar. I vårt budgetförslag för 2023 har vi också genom prioriteringar och tillväxtåtgärder skapat ett utrymme på cirka 17 miljoner som vi fördelat främst till omsorgen och skolan, utan att höja skatten. Om inte S V och Mp hade kunnat ta del av vår budget först och kopiera vår politik i sitt budgetförslag hade deras skattehöjning bara räckt till 75 procent av vår satsning på omsorg och skola.

Skara har en välskött ekonomi. Invånarna kan nu med sin röst ge stöd åt vår budget som ger mer pengar till skola, omsorg och kultur- och fritid, stärker resultatet och låter invånarna behålla mer av sina pengar. Alternativet skattehöjning mitt i en rusande lågkonjunktur och ett minusresultat med risk för stålbad i skola och omsorg väcker oro.

Det är din och din familjs skola, omsorg och hushållsekonomi det handlar om. Alternativen är tydliga. Vi söker förtroendet för vårt alternativ där du får behålla mer i plånboken samtidigt som vi gör viktiga satsningar på skola och omsorg. Du kan avgöra den 11 sept.

Ewa Karlsson Vice ordförande Omsorgsnämnden (M)

Annons

Lotta Grönlund Plöen Ordförande Barn och utbildningsnämnden (M)

Sture Nilsson Ordförande Nämnden för Service och teknik (M)

Richard Pettersson Vice ordförande Kultur och fritidsnämnden (M)

Patrik Grönlund Ordförande Personalutskottet (M)

Thomas Karlsson Ordförande Centrumbostäder (M)

Sven-Olof Ask Ordförande Kommunfullmäktige (M)

Johan Hjertén Vice Ordförande Kommunfullmäktige (M)

Charlotte Nordström, f.d. Kommunalråd, Riksdagskandidat (M)

Ylva Pettersson Kommunalråd (M)

Annons

Annons

Till toppen av sidan