Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Läsartext
Årets sjätte stadsvandring lockade rekordpublik

Denna sköna sommarkväll som inleder augusti, lockade rekordpublik till Skara Gilles sjätte stadsvandring för året. Över 100 personer fanns på plats för att få ta del av Johan Hjerténs tankar om ”Skara som skolstad”. Efter klockspelet från Domkyrkan inledde Johan kvällens programförklaring, att det i huvudsak skulle handla om skolor vid sidan om den mäktiga Skara skola.

Detta är en läsartext.

Kvällens guide, Johan Hjertén, visar upp en bild av ”Gröna villan” som tidigare fanns där nya biblioteket nu ligger. Foto: Freddie Wendin

Annons

Promenaden gick ner mot Stadsträdgården och första stoppet gjordes alldeles bakom nya biblioteket, eller som det hette förr, ”Fröhlichska tomten” eller ”Gröna villan”. In på gården bakom huset finns Djäknestallet kvar, även om det är flyttat ett tiotal meter. Denna gula byggnad som byggdes under tidigt 1800-tal, rymmer ett tjugotal rum som hyrdes ut till djäknar Ett känt exempel var kyrkoherde Sandzén som hyrde fyra rum för sina söner Karl, Gustaf och Birger samt deras hushållerska. Brödernas öde har gjort känt genom en pjäs av Charlies teater.

Djäknestallet var en boplats för många av de djäknar som studerade i Skara på 1800-talet. Foto: Freddie Wendin

Annons

Den av bröderna som blivit mest namnkunnig, är lillebror Birger. Han har gjort sig ett stort namn som konstnär i USA. En av förklaringarna kan vara den framgångsrike teckningsläraren vid läroverket, Olof Erlandsson som också har utvecklat andra kända elever. Arkitekterna Torben Grut som bland annat ritat Solliden och Stockholms stadion, Ivar Tengbom är upphovsman till Stockholms konserthus och Ernst Torulf som står bakom vattentornen i både Skara och Lidköping.

Annons

Några meter längre ner på Trädgårdsgatan gjorde gruppen ett stopp vid nya tingshuset. En elegant byggnad som stadsarkitekt Drott Gyllenberg har ritat. Fram till 1971 fungerade fastigheten som tingshus, under några år fanns den kortlivade ”Djurskyddsmyndigheter” i huset. Sedan 2018 finns Skara skolscen i lokalerna. Denna lilla jätte inom svensk teater grundades av Carl-Erik Proft redan 1962 och här har många kända namn inom svensk teater passerat revy under de 60 år verksamheten har bedrivits.

Nästa stopp blev vid Kråks herrgård, en byggnad som flyttades från skjutfältet utanför Karlsborg till betydligt säkrare mark i Skara. Här gör Johan en magnifik koppling till skolvärlden. Herrgården ägdes av släkten Ehrenborg och en av dem som bodde i huset var Katarina Elisabeth Ehrenborg, gift Posse.

”Betty” var en känd poet och författare och efter en tid i England tog hon med sig idén om söndagsskola till Sverige. Det vi bäst känner till om hennes texter idag, är sannolikt översättningen av ”Blinka lilla stjärna”.

Stadsvandrarna beger sig över Dofsan till Källeskolans bakgård. Detta är stadens äldsta och största grundskola som fortfarande är i bruk, där de första byggstenarna är från 1910. Byggnaden har varsamt renoverats under åren och guiden pekar på en arkitektonisk återgång. Arkitekten ( Allan Ahlman, en annan av våra stadsguider ) hade noterat att det på gamla bilder fanns ”vindsfönster” på den västra gaveln. Dessa hade under åren försvunnit. Nu finns de åter på plats, visserligen bara ”med hjälp” av färg. Men ändå.

Annons

Annons

Vid träbron över Dofsan kunde man se de ”påmålade fönstren” på Källeskolans västra gavel som Johan Hjertén berättade om. Foto: Freddie Wendin

Gruppen gick vidare till Bommagatan 9 och Skaras äldsta bevarade skolbyggnad. Här startade 1851 en ”Lancasterskola”, ett slags tidig friskola med inspiration från England. Idén byggde på att elever användes som extralärare (monitör). Barnen delades upp efter kunskapsnivå och leddes av en monitör. Efter ett tiotal år förbjöds utbildningsmodellen När skolan avvecklades blev det istället ett av många skolhem i skolstaden Skara. Denna inrättning kom att kallas ”syndis”. Varför är oklart, men det kan bero på att de båda systrarna som drev verksamheten, bjöd på vin vid högtidliga tillfällen

Så blev det en festlig avslutning på den härliga sommarkvällen på gården vid Båtsmanshuset. Kaffet och frallorna smakade extra gott i den sköna sommarkvällen. Och som vanligt fanns det massor att prata om. Kanske fanns det funderingar om de egna skolåren i det forna Skara?

Tommy Kroon

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan