Annons

Annons

Annons

Skövde

Högskolans nya satsning – bildar Europauniversitet

Högskolan i Skövde är ett av tio universitet som nu tillsammans bildar vad högskolan själv kallar för ett Europauniversitet.

Text

Högskolan i Skövde bildar tillsammans med nio andra lärosäten ett nytt Europauniversitet.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Annons

Det var i våras som högskolan tillsammans med nio andra universitet runt om i Europa skickade in ansökan om att få bilda det så kallade Europauniversitetet, vilket ingår i alliansen Ingenium.

Nu har projektet fått grönt ljus efter att EU-kommissionen godkänt ansökan.

– Ett mycket positivt besked för Högskolan i Skövde och vår region. Ingenium kommer att stärka oss och vi får nya möjligheter att positionera både vår utbildning och vår forskning på en internationell arena, säger Mikael Ejdebäck som är vicerektor för internationalisering på Högskolan i Skövde i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Inom ramen för samarbetet ingår det att undervisnings- och forskarteam jobbar över olika ämnesgränser samt att studenter får möjligheter att få tillgång till de olika lärosätenas utbildningsutbud. Därmed kan studenterna skapa sig unika och profilerade utbildningar, skriver högskolan i sitt pressmeddelande.

– Vi samarbetar redan med högskolor och universitet runt om i Europa, men genom Ingenium får vi möjlighet att kraftsamla och skapa tätare samarbeten än vad vi har i normala fall. Det är lite som att få pengar för att skapa ett internationellt fotbollslag där du i förväg vet att alla spelarna kommer att fungera ihop och komplettera varandra, säger Mikael Ejdebäck.

Det är EU-kommissionen som finansierar uppbyggnaden av den nya satsningen med 14,5 miljoner euro (närmare 152 miljoner kronor) under fyra år. Pengarna kommer från det så kallade Erasmus+-programmet.

Fakta

Universiteten som ingår i Ingenium

– Högskolan i Skövde

– University of Rouen Normandy (Frankrike)

– University of Oviedo (Spanien)

– University of Crete (Grekland)

– South Eastern Finland University of Applied Sciences (Finland)

– Munster Technological University (Irland)

– Medical University Sofia (Bulgarien)

– Kalsruhe University of Applied Sciences (Tyskland)

– Gheorghe Asachi Technical University of Iasi (Rumänien)

– Gabriele d'Annunzio University Chiete (Italien)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan