Annons

Annons

Annons

Debatt
Gör våld mot kvinnor till en valfråga!

FNs jämställdhetsorganisation UN Women är partipolitisk obunden men kräver politisk handling. I år är det valår, därför kräver vi att alla som ställer upp i valet tydligt visar hur de ska bekämpa mäns våld mot kvinnor och hur utsatta kvinnor och barn ska få stöd.

Det skriver UN Women Sverige lokalförening Skaraborg i en debattartikel.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En n kvinna sätter upp sina händer för att skydda sig, värjer sig. Mäns våld mot kvinnor, genrebild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Varje fredag anordnar Kvinnostrejk en demonstration mot mäns våld mot kvinnor, där vi deltar.

Kvinnostrejk startades som ett initiativ på sociala medier och sedan dess har strejker arrangerats varje fredag på allt fler platser runtom i Sverige och online. Kvinnostrejk arbetar för ett jämställt samhälle fritt från sexuella övergrepp.

Vi deltar i dessa demonstrationer för att gemensamt höja rösterna mot mäns våld mot kvinnor. Allt pekar på att 2022 blir ett rekordår i världen och även i Sverige för mäns dödliga våld mot kvinnor.

Annons

Annons

Allt sedan pandemiåren när kvinnor tvingades leva med förövarna dygnet runt har det visat sig hur omfattande mäns våld mot kvinnor är. Att gå hemifrån till studier eller arbete med egen försörjning är en trygghet för många kvinnor och flickor. Allt för många känner inte hemmet som den trygga plats som den borde vara. Det kan vi som medmänniskor inte acceptera. Vi måste våga bry oss, vi uppmanar alla till kurage, att lägga sig i, bry sig och ta ställning för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Och vi uppmanar framför allt dig som Man att ta ställning. Du kan också delta i #kvinnostrejk, t.ex på Hertig Johans torg i Skövde fredagar kl 15.00, online eller på en plats där du bor.

Som medmänniskor kan vi göra mycket men det behövs också politiska beslut, därför behöver vi tydligt veta varje partis strategi för att förebygga mäns våld mot kvinnor. Detta gäller även våra regionala och lokala politiker. Politiker i Essunga, Falköping, Gullspång, Grästorp, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda och Vara, vad görs i din kommun för att öka tryggheten för kvinnor och flickor?

Förebyggande arbete som förhindrar att våldet överhuvudtaget tas till. Trygga barn som tidigt lär sig att inte ta till slag är viktigt. Dessutom måste det till tydliga avståndstagande och åtgärder mot förövare som ger sig på kvinnor och barn. Straffa våldsutövare, begränsa förövaren inte offret,

Annons

ingen ska behöva hålla sig gömd, ta ifrån förövaren umgängesrätten till sina barn. Inga barn ska tvingas umgås med en förälder som slagit och misshandlat den andra föräldern.

UN Women Sverige lokalförening Skaraborg

Genom Josefine Olsson ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan