Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Läsartext
Årets fjärde stadsvandring: ”Originella lärare i Skara”

Denna ljuva måndagskväll i sommar-Skara var det åter dags för en givande stadsvandring. Kvällens ciceron var Johan Hjertén. Han hade valt ett ämne som är ganska naturligt med tanke på hans eget yrkesval. Temat för kvällen var – ”Originella lärare i Skara”. Och det handlade kanske inte om original, utan mer om lärare som stuckit ut och gjort avtryck, samt personer i deras närhet.

Detta är en läsartext.

Foto: Freddie Wendin

Annons

Direkt efter klockspelet pekade Johan ut platsen för Skaras första skola med sitt bibliotek samt prubban. Han visade också på den cirkel i gatan som markerade den gamla brunn som fanns på platsen. Gruppen flyttade sig genom Krabbelund för att få ännu mera kartlagd information. På det som idag är Skoltorget byggdes en ny skola på 1500-talet. Från början bara i ett plan och med ett enda rum. Detta var en ”Trivialskola”. När skolan också blev gymnasium 1641, byggdes det på med en andra våning.

Skolstaden Skara kom att inhysa en mängd elever, nästan halva befolkningen bestod av skolelever. I denna världen fanns också många som arbetade som lärare. En grupp som hade sin födkrok bland eleverna, var de skolhushåll, inackorderingar och serveringar som drevs av ensamma damer. En av dessa var prostänkan Agata Thengberg. Hon bedrev verksamhet i Trybomska tomten och en av alla de elever som bodde hos henne, var Gunnar Wennerberg. Han kom att bli en personlig favorit till Agata, vilket tydligt framgår av henne dagböcker. Gunnar Wennerberg var en mönsterelev och Johan hade flera intressanta anekdoter att berätta.

Annons

Annons

Kvällens guide Johan Hjertén samlar stadsvandrarna under kastanjerna i Krabbelund och berättar om Gunnar Wennerbergs skolgång. Foto: Freddie Wendin

Stadsvandrarna flyttade sig över Stora torget bort till Rådhusgatan 7. På denna adress fortsatte berättelsen om Gunnar Wennerberg. Efter studierna i Skara fortsatte han till Uppsala och hans framgångssaga fortsatte. 1849 återvände han till Skara, men nu som lärare och lektor. Han omtalas som ”en ovanligt framstående lärare”. Väl på plats bjöds gruppen in på gården till huset. Här fortsatte Johan att berätta om Gunnar Wennerbergs musikaliska gärning. De flesta känner till hans ”Gluntar” och många vet att det var han som tog ”Luciasången” till Sverige. För att hylla den store mannen sjöng stadsvandrarna hans psalm ”Här är gudagott att vara” unisont i den vackra trädgården. En av lyssnarna var det gamla päronträdet som planterats på 1850-talet.

Tvärs över gatan in i nästa trädgård, alltså hemma hos Johan Hjertén. En lärare som tidigare bodde här var Anders Falck. Han är mest ihågkommen för sitt stora intresse för astronomi som ledde till att han försökte få domkapitlet att bygga ett observatorium vid Skoltorget. När detta misslyckades, byggde han ett eget på tomten vid Rådhusgatan år 1787. En intressant detalj om Anders Falck, han lyckades bestämma Skaras exakta läge till 58 o 22’. En position som fortfarande gällen. Kan vi dra slutsatsen att även GPS uppfanns i Skara (?).

Annons

Johan Hjertén hade mycket att berätta om lärare som bodde på Rådhusgatan. Här på trappan till Wennerbergsgården. Foto: Freddie Wendin

Annons

Sista stoppet för gruppen blev huset i korsningen Hindsbogatan och Gunnar Wennerbergsgatan. Lustigt nog kunde Johan Hjertén berätta om att i just detta hus bodde en lärare vid namn Johan Hjertén. De är dock inte samma person, inte ens släkt. ”den gamle” Johan var ståtlig, högväxt och ytterst mån om sin klädsel och likt de flesta lärare på den tiden, hade han ett öknamn. Han kallades Stina. Eftersom Johan och hans fru hade en stor familj, behövd de ett rejält hus. En släkting, Sven Tengbom fick i uppdrag att rita det palatsliknande huset. Skarahumorn flödade och huset kom att kallas ”Palästina”.

Så återvände den stora gruppen tillbaka till gården vid Båtsmanshuset för att njuta av kaffe, fralla och trevligt sällskap. Samtalsämnena runt borden handlade om förväntningar inför kommande kvällar, kanske redan nästa år. Finns det mera att berätta om Gunnar Wennerberg. Visst bodde väl ”Kaparn” på Rådhusgatan. Finns det flera intressanta öknamn på lärare i Skara? Redan nästa måndag kommer Sven-Olof Ask att berätta om ”Kända Skarabor från förr”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan