Annons

Annons

Annons

Västra Skara

Läsartext
Centerpartiet har gjort besök på HK Scan

Toppkandidater för Centerpartiet besökte HK Scan och fick en introduktion till företaget och förde dialog om utmaningar som finns för att kompetensförsörja framöver.

Detta är en läsartext.

Centerdelegationen på plats utanför HK Scan. Fr v Ulrica Johansson, kommunalråd Skövde, Ulrika Heie, riksdagsledamot, Frida Nilsson, regionfullmäktigeledamot, Lars Berg, vice KS-ordförande Skara, Gunilla Druve Jansson, regionfullmäktigeledamot, Anders Karlsson, vice KS-ordförande Mariestad och Louise Grabo, KS Vara.

Annons

Idag jobbar knappt 200 anställda med att trilla köttbullar på löpande band, hamburgare formas och leverpastej bakas. När det var som mest var det en arbetsplats för 1200 personer. Men nu är det dags för nya produkter, avslöjar platschefen Christopher Malmqvist.

– Jag möter människor som tror att Scan inte finns kvar i Skara, berättade Christopher Malmqvist.

Annons

Men det är ett högst levande företag med produktion, men ingen slakt som det var tidigare. Nu kommer produkter för förädling från anläggningarna i Kristianstad och Linköping.

Annons

Många lokaler står tomma på HK Scan, men nu finns planer att fylla dem med tillverkning av nya produkter baserade på t ex fisk och vego, samtidigt som man drar nytta av den kompetens som finns kring köttfärsprodukter som är deras verksamhet idag.

Vikten av en bra kollektivtrafik för att Scan ska kunna erhålla arbetskraft och för att ungdomar ska kunna tacka ja till ett sommarjobb även om man inte har körkort, lyftes som en aktuell fråga från företaget. Att pendla i stråket Skövde-Skara-Lidköping är inga problem, men inte lika enkelt från Vara, Falköping och Götene. Ett budskap som Centerpartisterna tog med sig in i kommande planering med Västtrafik.

För att Scan ska kunna producera så behövs råvaror från lantbruket. Därför lyftes vikten av att ha livskraftiga lantbruksföretag för att vi ska kunna producera köttbullar som ska komma på köksbordet, så är det är viktigt att hela kedjan fungerar.

– Det måste finnas en lönsamhet att driva lantbruksproduktion för att det ska kunna finnas en framtid både för både jordbrukaren och företaget Scan, säger Ulrika Heie, riksdagsledamot och finns med i miljö- och jordbruksutskottet, som drivit på de beslut som är fattade för att stärka lantbruket ekonomiskt i den vårändringsbudget som antogs.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan