Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Läsartext
Årets andra stadsvandring med Ahlman - Helgo Zettervall i fokus

Sommarens andra stadsvandring hade temat ”Skaras hjärta” och samlade ett 60-tal intresserade.

Detta är en läsartext.

Allan Ahlman tronade på trappan till Bladska och när Domkyrkans klockspel klingat ut, började han kvällens utläggning. Han blickade långt tillbaka och påminde om att Skara är den enda stad i Sverige som firat 1000 år. Det skedde redan 1988. Och det finns rester kvar från de tusen åren. Den vackra katedralen har varit med om en hel del förändringar, men det finns rester från 1000-talet i byggnaden. Dômen och området runt denna, måste ses både som Skaras hjärta och själ.

Allan fortsatte sin berättelse med att kyrkan byggdes på den högsta punkten ”i byn”. Den här bilden stämmer ju inte i Skara. Det vi missar i den gamla stadens förändrade byggnadsbild, är all byggnation som skett runt omkring. Man har byggt och rivet i tusen år, men kyrkan har stått stadigt på sin plats.

Annons

Allan Ahlman på trappan till Bladhska har en lång berättelse om arkitekturens påverkan på Skaras gamla stadsbild. Foto: Tommy Kroon

Annons

Under åren har omgivningen höjts med ett par meter.

Han pekade också på att hus och gator byggdes utan detaljstyrning. Det var egentligen med dagens huvudpersons intåg i Skaras historia som det blev en ändring. Helgo Zettervall gjorde sitt första avtryck i Skara när han som byggledare vid uppförandet av det bibliotek som Åbom ritade satte sin prägel på stadens utseende. Nu gällde raka linjer och ordning och reda. Biblioteksbyggnaden uppfördes parallellt med Domkyrkan och dess entré placerades mitt för kyrkans norra port.

Gruppen lämnade Prubbatorget och tog vägen över Skoltorget. Här fick kvällens guide tillfälle att påminna om den gamla skolbyggnad som fanns på Skoltorget. Platsen för den första högre utbildningen i Sverige. Han pekade också på Domkapitlets byggnad, vars första del byggdes 1746. En andra våning tillkom 1787 och Torben Grot såg till att den sista delen kom till 1913.

Det byggdes en ny skola 1830, men denna blev snabbt för liten. När denna skulle ersättas kom åter Helgo Zettervall in i bilden. Lidköpingssonen som älskade att rita och teckna som liten, kom att få stor betydelse för arkitekturen i Sverige. I Skara fick han uppgiften att rita den nya skolbyggnaden. Efter många turer stod den nya byggnaden på plats 1871. Ännu en gång ordning och reda. Parallell med kyrkobyggnaden och med entrén mitt för kyrkans södra port.

Annons

En annan stor uppgift för Helgo Zettervall var den omfattande restaureringen av Domkyrkan.

Annons

Byggnaden var i dåligt skick och det krävdes omfattande arbete för att den skulle återfå sin forna glans. Zettervall fulländade verket till en katedral i gotisk stil.

Åhörarna får höra berättelsen om Helgo Zettervalls betydelse för byggnaderna runt Domkyrkan. Foto: Tommy Kroon

När gruppen samlades vid Domkyrkans västra entré, kunde man också blicka ut över Stora torget med Krönikebrunnen. Då ställdes frågan: Fanns det något samband mellan ”Zettervallska huset” och Helgo Zettervall. Allan Ahlman hade gjort en djupdykning i ämnet släktforskning för att kunna svara på frågan. Carl Zettervall som drev klädaffär i den fastighet som låg där Centrumhuset idag finns, tillhörde en helt annan släkt.

Efter massor av fakta och en hel del arkitektoniska detaljer som både fördjupar och förhöjer berättelsen, kunde gruppen av stadsvandrare avsluta kvällen på gården vid Båtsmanshuset. Som vanligt med kaffe, fralla och massor av trevligt sällskap. Nästa måndag får vi veta mera om Skarabor i litteraturen.

Tommy Kroon

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan