Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Nytänkande krävs om Västra Götalands arbetsgivare ska lyckas

För att lyckas med kompetensförsörjningen måste arbetsgivare i Västra Götaland tänka nytt, skriver Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Genrebild.

Bild: TT

Annons

Efterfrågan på arbetskraft är den starkaste någonsin under sommarmånaderna, visar en ny jobbprognos från ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer. Samtidigt vet vi att alltför många företag kämpar med att hitta och rekrytera rätt personer.

För att lyckas med kompetensförsörjningen måste arbetsgivare i Västra Götaland tänka nytt.

ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer visar att Västsverige rapporterar den högsta sommarprognosen någonsin. Inför tredje kvartalet i år uppger regionens arbetsgivare en stabil jobbprognos på +26 procent. Samtidigt vet vi sedan tidigare att tre av fyra svenska arbetsgivare, 76 procent, upplever att det är svårt att hitta rätt kompetens.

Annons

Även om Sveriges jobbprognos har bromsat in något efter tre starka kvartal så tyder även den senaste prognosen på att den snabba återhämtningen efter pandemitappet håller i sig. När efterfrågan på arbetskraft ökar så hårdnar konkurrensen, vilket ställer krav på företag att prova nya grepp för att rekrytera och behålla personer med rätt kompetenser.

Annons

Tre viktiga åtgärder kan hjälpa arbetsgivare i Västra Götaland att säkra kompetensförsörjningen:

1. Rekrytera med öppet sinne. Rekrytera långsiktigt genom att prioritera kandidater som har potential att växa i företaget, snarare än den perfekta profilen för en viss tjänst. Undvik ett överdrivet fokus på meritlistan och fäst större betydelse vid personlig lämplighet och utvecklingsförmåga.

2. Satsa på kompetensutveckling. Snabbt förändrande behov och en osäker omvärld gör att flexibilitet och satsningar på kompetensutveckling är viktigare än någonsin. Att satsa på att kompetensutveckla de befintliga medarbetarna kan minska behovet av nyrekryteringar.  

3. Öppna för flexibilitet. Dagens medarbetare är mer vana än någonsin att bestämma själva hur och när de ska arbeta. Tillåt flexibilitet på arbetsplatsen och tänk nytt även kring arbetsform. Se möjligheter som en extern talangpool av studenter, frilansare eller tidigare kollegor som inte längre vill vara fast anställda utan föredrar mer flexibilitet i arbetslivet.

För att lyckas med kompetensförsörjningen måste arbetsgivare i Västra Götaland tänka nytt kring hur de rekryterar och var de hittar rätt kompetenser. Det är de som ligger i framkant och ständigt utvecklar sina metoder som har bäst förutsättningar att stå sig starkt i konkurrensen om arbetskraften. 

Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup

Annons

Annons

Till toppen av sidan