Annons

Annons

Annons

Axvall

Garnisonsmuseet Skaraborg gör historien mer tillgänglig

Fredagen den 1 juli gör Garnisonsmuseet Skaraborg i Axvall stora delar av sina föremål och fotografier tillgängliga för allmänheten på nätet via Digitalt Museum. Här kan du redan nu se fyra unika bilder från från Axevalla hed och Skövde.

Kokgrupp med hästdragen kokvagn ur Göta Trängkår under Axvallamanövern 1934.

Annons

Huvuddelen av föremålen och fotografierna är unika och kan inte ses på något annat ställe. Genom att göra samlingarna digitalt tillgängliga på bred front och platsoberoende för användarna, hoppas man på att fler personer upptäcker Garnisonsmuseet och även hittar ut till museet i Axvall, skriver de i ett pressmeddelande.

Garnisonsmuseet arbetar kontinuerligt med att digitalisera föremål och fotografier. Nu publicerar de drygt 32 000 fotografier, men det finns ytterligare 50 000 foton som inte är digitaliserade.

Annons

Gymnastik utanför en av Skaraborgs regementes gamla rekrytbaracker på Axevalla hed 1897.

Garnisonsmuseet skriver i pressmeddelandet att allt arbete med att digitalisera samlingarna sker ideellt och att de hoppas att det blir något som alla intresserade av lokal militär historia från Axevalla hed, Skövde och Skaraborg kommer att använda sig av.

Annons

Det som ställs ut och visas i museet är bara en bråkdel av allt som finns i samlingarna. Genom att publicera samlingarna på Digitalt Museum kan Garnisonsmuseet nu visa upp ett större antal objekt.

"Vi är stolta över våra samlingar och vi vill att skaraborgarna skall förstå hur stora våra samlingar är och hur mycket intressant det finns i dem."

Skaraborgs regementes musikkår framför musikpaviljongen i Skövde 1931.

Digitaliseringen har kunnat genomföras bland annat genom bidrag från Skara och Skövde kommuner, Statens Försvarshistoriska Museer och Riksantikvarieämbetet.

En föregångare till Garnisonsmuseet öppnades i ett soldattorp på Skaraborgs regemente 1915. Museet har sedan dess flyttat runt ett antal gånger i Skövde garnison och finns på nuvarande plats i Axvall sedan invigningen på nationaldagen 2018. Utställningarna visar Indelningsverkets, Västgöta och Skaraborgs regementens och de sex trängregementenas historia, inklusive hästens roll i försvaret.

Annons

Trängtruppernas 50-årsjubileum på Västra fältet i Skövde 1935. Det ljusa huset till vänster är HSB:s första fastighet på Käpplundavägen. Över fältet går nu Kansligatan och Tränggatan.

Mindre utställningar finns även om sjukvården i fält, hemvärnet, internationell tjänst, m.m. En tillfällig utställning finns alltid med ett aktuellt tema. Just nu är det ”1942 – 2022, Skaraborgs regemente 80 år som pansarregemente”. Garnisonsmuseet är helt handikappanpassat och kan besökas av rullstolsburna personer.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan