Annons

Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Läsartext
Årets första stadsvandring

Den sista måndagen i juni var det dags för en nystart av Skara Giles stadsvandringar. En ganska ny tradition, den första i Gillets regi var 2015.

Detta är en läsartext.

Annons

Syftet är ju inte minst att vi Skarabor skall få mera kunskap om vår vackra stad. I år är det åter de tre gentlemännen Allan Ahlman. Sven-Olof Ask och Johan Hjertén som delar på guideskapet.

LÄS MER: Originella lärare, paradgatan och kulten kring Wennerberg - nu drar stadsvandringarna igång

Stadsvandringen startar vid Prubbatorget, där hugade Skarabor samlades i god tid för att njuta av klockspelet från Domkyrkan. När tonerna av ”En vänlig grönskas dräkt” klingat ut, hälsade Gillets ålderman välkommen till premiärturen och presenterade kvällens guide, arkitekt Allan Ahlman.

Annons

Guide på premiärvandringen var slottsarkitekt Allan Ahlman. Foto: Tommy Kroon

Annons

Allan inledde med att beskriva den gamla stadens gytter av gator och pekade på ett kraftfullt trendbrott 1874. Det var det året som järnvägen kom till vår stad. Ett stamnät för järnvägstrafik började byggas mellan landets större städer och för att flera skulle kunna dra nytta av dessa, byggdes också mindre banor som förbindelser. En av dem var Lidköping – Skara – Stenstorp. Och med järnvägen följde ett stationshus. När detta var på plats, byggdes en förbindelse med stadens pampigaste byggnad. Skara fick sin paradgata, länken mellan järnvägen och Guds hus. Den första riktigt raka gatan i stan.

Allan Ahlman blickar upp mot Domkyrkan från stationen. Det krävdes en lätt ”knyck” på paradgatan för att tornen skulle hamna rätt i ögats bild. Foto: Tommy Kroon

Bebyggelsen på gatan blev också annorlunda. Här byggdes hus i sten med stora fönster. Den nya tekniken med stora glasrutor gav helt andra möjligheter än tidigare. Allan stannade till strax efter Djäkneskolan på gatans östra sida. Där fick gruppen en tydlig vy av de gamla husen. När ger vi oss egentligen tid att studera, och njuta av detaljerna i vår stadsmiljö. Han visade på smidda balkongräcken, på vackra fönsterpartier och berättade om arkitekter och årtal.

Vandringen gick vidare och nästa stopp blev vid det nyrenoverade Skara Stadshotell. Huset stod klart samtidigt som järnvägen invigdes och arkitekt var Emil Viktor Langlet. Intressant med denne framgångsrike arkitekt att han är mest känd för sina sexkantiga kyrkobyggnader. Allan passade på att berätta om de pampiga husen på gatans västra sida. Han pekade på Skaraborgs Läns Sparbanks ”vandring” genom hela kvarteret under sina 175 år. Först uppe vid hörnet vid Tvärgatan, därefter byggnaden med Apoteket (1904), sedan till nästa hörntomt, Köniska tomten där byggnaden som nu huserar HSB byggdes 1938 och där Sparbanken fanns fram till 2005.

Annons

Annons

Vid stoppet utanför Stadshotellet kunde en av deltagarna, Gull-Britt Alexandersson berätta om en upplevelse från de tidiga ungdomsåren. Hon hade deltagit i en ridtävling och var alldeles för ung för att delta i den efterföljande balen, som hon fick följa från hemmet på andra sidan gatan. Hon fick däremot lov att hämta sitt pris i hotellets festsal, ett armband som Gull-Britt bar kvällen till ära.

Gull-Britt Alexandersson visar stolt upp det armband som hon vann som ung ryttarinna. Foto: Tommy Kroon

Hon berättade också att den som delade ut priset, var den man som flera år senare blev hennes make. En episod som visar att det finns många minnen att lyfta fram under stadsvandringarna.

Så tog vandrarna sig över Skaraborgsgatan och rundade Björndammen. Den vattenoas som tidigare byggnadschef Björn Hansson gett namn till och som uppfördes under tidigt 1950-tal.

På plats vid stationshuset fortsatte Allan Ahlman sin berättelse. Det första stationshuset byggdes i trä. Huset ersattes 1899 av en byggnad i dansk stil som skapats av arkitekt Karl Österman. Allan citerade en skrift där man bland annat beskrev de mäktiga trapptornen och de trenne rymliga portar som ledde in till olika delar av huset. Visst minns vi fortfarande biljettluckan och öppningen in till fraktgodset?

Som vanligt avslutades satsvandringen på gården vid Båtsmanshuset. Kaffe, fralla och förtroliga samtal är viktiga delar i kulturarbetet. Foto: Tommy Kroon

Dags för återgång till Båtsmanshuset och dess gård. Som vanligt serverades kaffe och frallor. Lika vanligt är de kompletterande samtalen där minnen och detaljer delas. Måndagskvällarna i Skarasommaren är ett underbart exempel på hur kulturarv kan bevaras. Och spridas.

Tommy Kroon

Annons

Annons

Till toppen av sidan