Annons

Annons

Annons

Storbranden på Valhall 2022

Polisen om branden: ”Den har inte anlagts med flit”

Efter att en brand utbröt i ett flerfamiljshus på Valhall under söndagskvällen inledde polisen en förundersökning gällande mordbrand. Nu har brottsrubriceringen ändrats till allmänfarlig vårdslöshet.

Text

Ett 60-tal personer blev hemlösa efter att en brand utbröt i ett flerfamiljshus på Valhall i söndags kväll. Branden utreds nu som allmänfarlig vårdslöshet. Foto: Christian Svensson

Annons

Polisens tekniker kunde redan dagen efter branden gå in i fastigheten för en första bedömning. Man kunde då meddela att man inte såg några kopplingar till de andra bränderna i Skara. Rubriceringen mordbrand har dock kvarstått, men på torsdagen meddelade polisen att man valt att rubricera om branden till allmänfarlig vårdslöshet.

– Man har gjort bedömningen att det inte handlar om en anlagt brand. Det är ingen som orsakat den med flit, säger kommunpolis Elisabeth Oliv.

Annons

Bild: Josefine Hektor

Polisen skriver på sin Facebooksida att branden kan ha orsakats av oaktsamhet.

Polisens utredare Veronica Johnsson säger att den tekniska undersökningen efter branden kommer att göras i början av nästa vecka.

Annons

– Vi har ingen klar brandorsak ännu. Men vi har haft många förhör med boende och det är utifrån dessa som misstanken om mordbrand lagts ner. Det finns ingenting som styrker att den skulle vara anlagd.

Den person som bor i lägenheten där branden startade är också hörd av polisen.

– Vi vet vad personen har gjort under dagen och kvällen.

Var personen hemma när det började brinna?

– Ja, personen har lämnat lägenheten som övriga boende gjorde när fastigheten evakuerades.

Har polisen en bild av vad som hände?

– Vi har inte något faktaunderlag på hur branden startat, där får vi invänta brandundersökningen.

Polisen vill fortsatt ha allmänhetens hjälp kopplat till de andra bränderna i Skara den senaste tiden.

Polisen ber nu allmänheten om hjälp med upplysningar och att hålla ögonen öppna kopplat till de andra bränderna i Skara den senaste tiden.

Bild: Josefine Hektor

De skriver på sin Facebooksida:

”Vi vill även informera om att vi på många olika sätt arbetar för att trygga Skara, både uniformerat och civilt samt under dygnets olika timmar. Vår sambandscentral som prioriterar radiobilarna på jobb, vet också om lägesbilden som råder i kommunen just nu och skulle du på din kvällspromenad se något som du misstänker kan ha med bränderna att göra; Ring 112.”

Vill man tipsa polisen om något man hört kan man göra det via deras tipstjänst på webben.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan