Annons

Annons

Annons

Annons

Lundsbrunn

Läsartext
Midsommmarens utomhuskomedi i Lundsbrunn

Äntligen! Efter drygt ett års försening p g a pandemin kan Leifs Teater nu spela en komedi i Lundsbrunn under midsommardagarna. Det är farsen Franska på hjärnan, eller Jean de France, av Ludvig Holberg.

Detta är en läsartext.

Jean de France, Thomas Ekelöf, omgiven av ensemblen. Regissören Leif Olsson t.h. Foto: Läsarbild

Annons

Detta är svensk premiär, och den sker direkt efter midsommarfirandet i Lundsbrunn, och fortsätter sedan med två föreställningar midsommardagen och en under söndagen.

Det är den andra pjäsen av Holberg, som Leifs Teater sätter upp vid Brunnspaviljongen på Lundsbrunns kurort. Den förra hette Gert Westphaler, liksom Jean de France översatt och regisserad av Leif Olsson. Och där också Thomas Ekelöf briljerade i huvudrollen. Gruppen kallar sig i sommar för Skaraborgs Lästeater, eftersom pjäsen, liksom de tidigare komedierna, framförs med manus i hand, i full kostym och rekvisita. Pjäsen har alla de ingredienser som Holbergs komedier har, alltifrån hans mest kända, Jeppe på Berget, nämligen; ett älskande par med svårigheter, oförstående föräldrar, men framför allt kluriga betjänter, som lägger sig i allt, några mycket underhållande figurer.

Annons

Annons

Pjäsen spelas utomhus, under tak, runt den gamla hälsobrunnen. Snobben Hans Fransson (spelad av Thomas Ekelöf) kommer hem eftar att ha varit i Frankrike några månader. Som en följd blandar han in det franska språket i allt han säger, och envisas med att kalla sig Jean de France. Han kommer snart på kant med sin omgivning och inte minst med fästmön Elsebeth, som liksom andra inte begriper ett ord av hans rotvälska. Han är också besatt av det senaste franska modet. Dags för skratt i sommarkvällen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan