Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Ny utställning: Kyrkborgar – Försvar och förvar

Den 11 juni öppnar på Västergötlands museum en mångberest vandringsutställning som tar oss med till det mytomspunna Transsylvanien i Rumänien. I oroliga tider har man i historien tagit sin tillflykt till byns säkraste byggnad, kyrkan. I Transsylvanien tog man skydd mot turkarna och i Skandinavien mot härjande danska och svenska legoknektar.

Annons

Kyrka och borg, är det inte två motsatser? Eller kanske tänker du på Luthers psalm ”Vår Gud är oss en väldig borg”? När Luther diktade menade han de troendes gemenskap och inget skyddsrum. Men 1500-talet var ett oroligt sekel då många tog sin tillflykt till byns säkraste byggnad, kyrkan. I Transsylvanien tog man skydd mot de expanderande turkarna, i Skandinavien mot härjande danska och svenska legoknektar. Än idag finns många gamla kyrkportar med kulhål och inmurade kanonkulor som dansken sägs ha skjutit. Men det betydde inte att den medeltida stenkyrkan var menad som försvar, även om den kunde se nog så ointaglig ut med sina tjocka murar och högt sittande små fönster. Det var socknens säkraste byggnad där man kunde barrikadera sig, men den var inte så lätt att försvara.

Annons

Annons

– Var gränserna går för vad som gör en kyrka till en försvarskyrka, ett befäst Gudshus, har debatterats lika länge som det har forskats om kyrkor, säger Robin Gullbrandsson, byggnadsantikvarie på Västergötlands museum i ett pressmeddelande.

I orostid var kyrkborgen ett samhälle i miniatyr med bageri, skola, förråd med mera. Men de fantasieggande kyrkborgarna är ett hotat kulturarv eftersom den tyska minoritet som byggde och brukade dem nästan helt har försvunnit.

Även i Skandinavien befästes en del kyrkor, inte minst på Öland och Bornholm. Kanske syftade det kända tornet i Husaby också till försvar? Kyrkorna användes till mycket många bär spår av att ha använts inte bara för gudstjänst utan också som magasin, bostad, mötesplats och verkstad.

– Alla som är nyfikna på vårt bortglömda gemensamma euroepiska kulturarv är välkomna till Västergötlands museum för att ta del av en mycket spännande utställning, avslutar Robin Gullbrandsson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan