Annons

Annons

Annons

Skara

Växande intresse för naturbruk: ”Viktigt för de gröna näringarna”

Allt fler elever som söker till gymnasiet väljer naturbruksprogrammet. En jämförelse visar att Västra Götalandsregionens naturbruksskolor Uddetorp, Svenljunga, Sötåsen och Axevalla Hästcentrum under de senaste fem åren har sett en ökning av förstahandssökande på 34 procent, skriver de i ett pressmeddelande.

Text

Antalet förstahandssökande till regionens naturbruksskolor har ökat med 34 procent de senaste fem åren.

Bild: Sanna Svensson, Josefine Hektor

Annons

Efter omvalsperiodens slut i mitten av maj stod det klart att Västra Götalandsregionens naturbruksskolor har 242 förstahandssökande. Totalt har nästan 1000 högstadieelever sökt till de fyra skolorna.

Det är framför allt på Naturbruksskolan Sötåsen, dit även Axevalla Hästcentrum räknas in, som man ser den största ökningen.

LÄS MER: Populär utbildning växer – dubblar intag

Annons

Annons

Bo Grenabo Tapper, skolchef på Naturbruksförvaltningen, ser det ökade intresset som mycket positivt för den gröna näringen och menar att både skolorna och branschen har blivit bättre på att lyfta fördelarna med naturbruksutbildningarna:

– Jag tror att det ökade intresset för naturbruk beror på att många nu har förstått att nästan alla naturbrukselever har jobb direkt efter studenten, men att de också har alla möjligheter att läsa vidare, säger han i pressmeddelandet.

Fotograf/Källa: Helena Skoog

Även ett gediget arbete för att förbättra elevernas trivsel och studieresultat, bland annat genom att varje elev får sin egen mentor under skoltiden, tror han kan ha bidragit:

– Våra elever tycker att utbildningarna håller en hög kvalitet och de trivs på sina skolor vilket sprids bland andra ungdomar. Det är både roligt och otroligt viktigt för de gröna näringarna att intresset för våra utbildningar ökar.

Fakta

Antal förstahandssökande till Västra Götalandsregionens Naturbruksskolor efter omvalet 2022:

Naturbruksskolan Svenljunga: 51
Naturbruksskolan Sötåsen & Axevalla Hästcentrum: 105 (Varav Axevalla Hästcentrum: 46)
Naturbruksskolan Uddetorp: 73
Totalt antal förstahandssökande 2022: 242
Totalt antal ansökningar 2022: 996

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan