Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Liberalerna: ”Svenskheten känner ingen hudfärg”

Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta - de behöver en ärlig chans att bli en del av Sverige.

Så skriver Liberalerna i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Genrebild.

Annons

I varje kommun genomför på vår nationaldag medborgarskapsceremonier där nya medborgare välkomnas in i vår gemenskap. Liberalerna älskar Sverige, och är stolta över att fler vill bli en del av vår gemenskap. Nya svenskar behöver dock mer än en ceremoni med jordgubbstårta - de behöver en ärlig chans att bli en del av Sverige. 

Liberalerna ställer varken upp på vänsterns eller högernationalisternas syn på svenskhet. De rödgröna vill att Sverige ska vara en kravlös gemenskap. De har länge sett mellan fingrarna på kriminella gängs, islamisters och radikaliserade klaners maktanspråk. Tvärtom har de t.o.m. gött dessa separatister med bidrag.

Annons

Annons

Samtidigt har högernationalistiska krafter fått som de vill. Barn som växer upp i utsatta områden känner sig inte som svenskar. Högernationalisters islamofobi och besatthet vid etnicitet gör att islamistiska lögner om att Sverige hatar muslimer fått fäste i utsatta områden.

Det är därför etnisk nationalism är en exkluderande återvändsgränd. Svenskheten sitter inte i hur man ser ut eller vilken gud man tillber.

Liberalernas syn på svenskhet bygger på en värdegemenskap om allas lika värde, svenska språket, jämställdhet, yttrandefrihet och att man genom hårt arbete bygger en bättre framtid både för sig själv och landet. Ett gemensamt samhälle som kombinerar krav med att vi tar hand om varandra. Det ska gälla både i utsatta områden och i samtliga kommuner.

För det behövs en ny regering som tar tag i integrationen. Liberalerna har en plan, Förortslyftet, för att Sverige inte ska ha några utsatta områden där separatisternas lagar gäller. Vi vill satsa på fler poliser där de kriminella är som starkast, att alla lär sig svenska och att fler kan försörja sig själva.

Det räcker inte att välkomna människor till Sverige med pass och jordgubbstårta men sen hålla dem utanför vår gemenskap. Inget barn föds till stenkastare, gängkriminell eller radikal islamist. Alla barn och unga ska växa upp och känna att de tillhör Sverige. Vi ska välkomna människor att känna stolthet, delaktighet och ansvar över vårt gemensamma samhälle. 

Robert Hannah, integrationspolitisk talesperson (L)

Pär Johnson, riksdags- och regionkandidat för Skaraborg (L)

Jacqueline Tjällman, riksdagskandidat för Skaraborg (L)

Annons

Annons

Till toppen av sidan