Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Då invigs den gula funkiskiosken från 1961: ”Utrotningshotade”

Nu är det dags att ställa till med kalas för det senaste tillskottet i Fornbyn; den gula 60-talskiosken från Stenhammar i Lidköping.

Efter att ha fått ett nytt lager med färg och tidsenlig inredning är det dags att den återigen tas i bruk.

Foto/Kollage: Västergötlands museum

Annons

Kiosken hämtades från Stenhammar i Lidköping i september förra året. Nu har den lilla funkiskioskens panel försetts med ny gul färg och fått en tidsenligt inredning.

LÄS MER: Gula kiosken flyttar in i Fornbyn - varmkorv och 60-talsvibbar

Annons

Annons

Kiosken byggdes 1961 efter ritningar av Erik Stadig, Lidköping, på uppdrag av förste ägaren Ingvar Svensson. Stenhammarkiosken har behållit sitt ursprungliga utseende och är ett fint prov på 1950-talets ”funkis”.

– Idag är den här typen av byggnader utrotningshotade, säger Robin Gullbrandsson, byggnadsantikvarie på Västergötlands museum i ett pressmeddelande.

Så såg kiosken ut när den anlände till Fornbyn ifjol.

Bild: Stefan Albertsson

Nu är det dags att Stenhammarkiosken återigen får tjänstgöra som kiosk på sin nya adress i Fornbyn. Lördagen den 4 juni är det dags för invigning.

Nu är det dags att den återigen får tjänstgöra som kiosk på sin nya adress i Fornbyn. Lördagen den 4 juni är det dags för invigning.

LÄS MER: Röda (?) kiosken på plats i Fornbyn - kranbilen fick bärgas ur leran

Museets byggnadsantikvarie, Lina Nyvaller, kommer att guida vid kiosken och dansbanan i Fornbyn på temat ”Folkparksliv och dansmusik”. Storbandet Tongångarne kommer under dagen att bjuda på två konserter med nostalgimusik.

Annons

Förutom den traditionella bandklippningen kommer Kling glass den lokala glassproducenten från Mariestad, att bjuda de 50 första barnen på plats – på en glass.

Annons

Givetvis kan den som inte längre kvalar in i vare sig topp 50 eller ålderskategorin barn köpa glass. Stenhammarkiosken ett givet stopp där det såldes glass, tidningar och sötsaker. Under invigningen kommer det återigen finnas möjlighet att köpa korv och läsk i kiosken.

Under dagen bjuds besökarna även in till att testa på några klassiska lekar från förr.

Annons

Annons

Till toppen av sidan