Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
FN-dagen den Biologiska Mångfaldens dag

På söndag uppmärksammas för femte året i rad den internationella FN-dagen Biologiska mångfaldens dag i Sverige. Dagen är ett tillfälle att fira all den fantastiska artrikedom som finns på jorden, men också en väckarklocka för att belysa en av vår tids stora ödesfrågor den oroväckande förlusten av biologisk mångfald.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Rebecka Le Moine (MP), talesperson för biologisk mångfald. Magnus Gunnarsson, ordförande MP-Skara. Foto: Henrik Montgomery / Skara kommun

Annons

Arter utrotas just nu i en rasande hastighet och forskarna talar om den sjätte massutrotningen på jorden. 

Vi befinner oss i en enormt riskfylld situation. Naturen och den biologiska mångfalden utgör ett säkerhetsnät som, enligt FN:s vetenskapliga panel för biologisk mångfald (IPBES), är nära  bristningsgränsen. Det är ingen slump att en massutrotning av arter sker, utan det är ett resultat av det enorma systemfel politiska beslut har skapat. 

Annons

Annons

Klimatkrisen och naturkrisen är sammanflätade. Artrikedomen hotas när korallreven dör, öknar breder ut sig, urskog avverkas och glaciärerna smälter. Förstörda ekosystem leder till hunger, sjukdom och eskalerande klimatkris. Därför måste vi lika resolut som vi bekämpar klimatförändringarna agera för att stoppa den rekordsnabba utrotningstakten av djur och växter. 

I regeringsställning lade Miljöpartiet historiskt stora miljöbudgetar och Sverige har nu världens mest ambitiösa klimatmål. Vi bidrog till att över 1000 naturreservat skyddades, vi satsade på sanering av miljögifter i vattendrag, sjöar och havsbottnar, vi tog initiativ till ett globalt kemikalieavtal, vi satsade på våtmarker.

Lokalt har vi under många år arbetat för att Skara kommun ska ligga i framkant vad gäller arbetet för hållbarhet och miljö. MP-Skara har varit pådrivande kring miljöpolicy och kommunens arbete med att ställa om för att bli mer klimatsmart.

Men mycket mer behöver göras. Vi behöver kriminalisera storskaliga miljöbrott, storsatsa på skydd men också börja återställa förstörda naturområden till friska ekosystem igen. Livet vill leva, om vi bara låter det komma tillbaks så finns det hopp om att vända utvecklingen. 

Utan Miljöpartiet i regering har ambitionerna sänkts rejält. För att inte tala om den slakt av miljö- och klimatbudgeten som högerpartierna ägnar sig åt. Nu, mer än någonsin, behövs grön politik som rättar till det stora systemfel som utarmar vår gemensamma planet på liv.

Annons

Annons

Låt oss fira den 22 maj genom att njuta av naturens skönhet samtidigt som vi fortsätter kampen för en stark naturpolitik. Fakta finns, men klockan tickar. Valet är nu. 

Rebecka Le Moine, talesperson för biologisk mångfald, MP

Magnus Gunnarsson, ordförande MP-Skara

Till toppen av sidan