Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Sång och berättande om judarna på museet

Synen på judar har genom världshistorien varit blandad. På Västergötlands museum i Skara kommer onsdagen den 25 maj, gruppen Salamander att berätta hur det sett ut från judarnas tidigaste ursprung i östra Medelhavsområdet fram till vår tid.

Gruppen Salamander berättar om hur synen på judar sett ut från tidigaste ursprunget i östra Medelhavsområdet fram till vår tid. Foto: Laurry Ramirez.

Annons

Det handlar bland annat om judarnas rika bidrag till kultur och vetenskap samt om antisemitismens framväxt och utveckling.

Fokus kommer att ligga på de ashkenasiska och sefardiska judarnas historia men andra mindre kända judiska befolkningsgrupper med rötter i antiken kommer också att föras på tal, till exempel de persiska, indiska, etiopiska och kinesiska judarna.

Annons

Föredraget framförs och har skrivits av Salamanders fiolspelare och sångare Jonas Liljeström, som är musiketnolog, utbildad vid Göteborgs universitet. Med sig har han Marita Johansson på sång, gitarr och tamburin och Emil Pernblad på irländsk bouzouki och gitarr.

Annons

Kvällen inleds med en föredragsdel med ett par infogade musikexempel, följt av en avdelning avsedd för frågor och diskussion. Därefter följer en minikonsert med mer musik.

Patrik Erlandsson, programansvarig på Västergötlands museum, hälsar alla välkomna till föredraget och konserten, som blir ett lite annorlunda inslag i museets vårprogram.

– Det ska bli otroligt spännande att få följa historien genom musiken, säger Patrik Erlandsson i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Till toppen av sidan