Annons

Annons

Annons

Annons

Inför kvällens Eurovision – här är Cornelia Jakobs tuffaste konkurrenter

Sveriges Cornelia Jakobs är en av de stora favoriterna i årets Eurovision. Men kampen om tolvpoängarna lär blir hård. Ukrainsk folkrap, en brittisk powerfalsett och två italienska storstjärnor står mellan henne och segern.

Bild: Privat

Annons

Det finns mycket som talar till Cornelia Jakobs fördel. I en omröstning av den europeiska Eurovision-fanklubben OGAE utsågs ”Hold me closer” till årets bästa låt. I Turin är uppståndelsen kring henne stor bland både fans och journalister och hos spelbolagen är det bara Ukraina och Storbritannien som placeras högre just nu.

Favoritskapet och all uppståndelse är inget som tynger henne.

– Jag känner mig bara jävligt ärad och det känns så lyxigt. Jag tycker att det är skitkul att prata om min musik. Så har det inte sett ut för mig förut och det känns som ett privilegium, sade hon till TT tidigare i veckan.

Men om man får tro spelbolagen kommer Kalush Orchestra med frontmannen och rapparen Oleh Psiuk i spetsen att ta hem en promenadseger.

Annons

Ukrainas bidrag är förstås intimt förknippad med Rysslands invasion och många lär vilja visa sitt stöd för landet. Många har också blivit tagna av Kalush Orchestras målmedvetenhet i tävlingen och hur deras låt har gått från att vara en hyllning till Oleh Psiuks mamma till att handla om alla mödrar till unga ukrainare som har dragit ut i krig.

Annons

För Ukraina är varje seger viktig i dessa dagar. Om det skulle råka bli så att vi vinner så skulle det höja moralen för många ukrainare, sade Psiuk till TT tidigare i veckan.

Men allt handlar inte om politik. Låtens vemodiga folkhymn till refräng och numrets blandning av ståbas, flöjter och breakdance sticker ut i mängden. Flöjtspelaren och multiinstrumentalisten Ihor Didentjuk var även med i Ukrainas kritikerrosade representanter Go_A i förra årets Eurovision.

Hemmalaget Italien har goda chanser att vinna för andra året i rad. Mahmood och Blanco bildar en superduo och tillsammans framför de den känslosvallande r’n’b-balladen ”Brividi”, som sopade mattan med den italienska Sanremo-festivalen.

Båda artisterna är stora stjärnor var och en för sig i hemlandet. Milanesiske Mahmood slog igenom i italienska ”X Factor” och kom tvåa i Eurovision 2019 med låten ”Soldi”. 19-årige Blanco från Lombardiet slog igenom av egen kraft sommaren 2020 med pandemihitlåten ”Quarantine paranoid”.

Om antalet lyssningar skulle avgöra tävlingen skulle Mahmood & Blanco antagligen ta hem segern. Enligt Spotifys siffror är ”Brividi” den mest spelade av alla årets Eurovision-låtar.

Annons

Med glatt humör, vikingaskägg, tolv miljoner Tiktok-följare och en kraftfull falsett har britten Sam Ryder tagit sig hela vägen från Essex till Palasport Olimpico i Turin. När han kliver upp på scenen gör han det som en av tävlingens största utmanare. När publiken fick en liten försmak av numret under den andra semifinalen sjöng hela arenan med i hans powerballad om att känna sig som ett ufo.

Annons

Ryder fick sitt genombrott under pandemin när han sjöng egna versioner av kända låtar på Tiktok. ”Space man” har han skrivit själv tillsammans med Max Wolfgang och Amy Wadge. Den senare har även arbetat med Ed Sheeran.

”The big five” – alltså tävlingens stormakter från Västeuropa brukar bara i enstaka fall sluta bland de tio bästa nu för tiden. 2022 kan bli ett undantagsår. Förutom Italien och Storbritannien är också Spanien med i toppstriden.

Kubafödda Chanel har sjungit och dansat sedan barnsben, bland annat bakom världsstjärnan Shakira. I Turin uppträder hon med den klubbiga latinlåten ”Slomo”. Numret är dansant, glittrigt och ganska avklätt.

Fakta

Att hålla ögonen på

• Polens egen falsettkung Krystian Ochman, som vanligtvis bara använder sitt efternamn ligger också bra till med sin Lana Del Rey-aktiga ballad ”River”.
• Tjeckien har knappt förekommit alls i förhandssnacket, men under sin semifinal fick landets We Are Domi och låten ”Lights off” enorm publikrespons.
• Sedan den första semifinalen har Greklands Amanda Georgiadi Tenfjord seglat upp som en kritikerfavorit med den mörka balladen ”Die together”.
• Norska Subwoolfer – de dansande bananvargarna från yttre rymden – kanske inte är årets mest seriösa bidrag. Men med en originell koreografi och medryckande refräng kan man komma långt.

Annons

Annons

Till toppen av sidan