Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Skolgatan i Skara byggs om - här är planerna: ”Det är tillfredsställande”

Skolgatans östra del ska nu fixas till och göras tryggare. Efter omgestaltningen och ombyggnationen blir där en enda gång- och cykelbana som leder genom området.

Skolgatans östra del ska nu byggas om för att bli en enda gång- och cykelväg genom området. Foto: Skara kommun

Annons

Den aktuella delen av gatan har längre tillbaka fungerat som tillfartsväg till den dåvarande skolan. Då var den öppen för alla trafikanter, men det har förändrats sedan Viktoriaskolan byggdes. Trots att biltrafik inte längre är tillåten har gatan fått behålla sin gamla utformning med flera körfält, fram tills nu.

– Den här delen av Skolgatan har varit ett provisorium sedan Teglaskolan revs. Det är tillfredsställande att vi nu snyggar till gata för gata i Skara, säger Sture Nilsson, ordförande i nämnden för Service och Teknik i ett pressmeddelande.

Annons

Skolgatan är idag en flitigt använd gång- och cykelväg för elever. Den är också en viktig förbindelse för gående och cyklister som rör sig till och från Vilanområdet, Skaras östra handelsområde och i framtiden även Teglagården.

När den nu byggs om kommer belysningen att förstärkas genom tätare placerade belysningsstolpar i lägre höjd, vilket ska bidra till den upplevda tryggheten, skriver Skara kommun.

Annons

Belysningen kommer att förstärkas genom tätare placerade belysningsstolpar i lägre höjd, vilket ska bidra till den upplevda tryggheten. Foto: Skara kommun

Gångvägar i Botan som ligger i linje med kyrkogårdens vägar binds också samman.

I början och slutet av vägavsnittet placeras även två ljusskulpturer som ska markera ingången till grönområdet. Skulpturernas gestaltning refererar till Botan och Gamla kyrkogården.

I gatans östra ände, där det tidigare har legat en vändplats, byggs en mindre plats där man kan samlas, sitta ner, umgås och samtala.

Skolgatan kommer förutom att bli en gen och tryggare länk genom området också bjuda in folk till att strosa och uppleva de värden som finns på plats, uppger kommunen.

– Gång- och cykelstråket utmed Skolgatan förbi Botan är ett av Skaras absolut viktigaste och högst trafikerade gång- och cykelstråk, som knyter ihop stadens västra delar och östra delar. Att kunna jobba för ökad trafiksäkerhet för de som dagligen rör sig i stråket samtidigt som vi knyter ihop vårt fina Botan med kringliggande grönområden stärker både attraktiviteten, tillgängligheten och tryggheten, säger tf planchef Malin Tell.

Arbetet inleds 16 maj och beräknas pågå fram till 22 augusti. Gatan kommer hållas öppen får gående och cyklister under hela byggtiden. Under vissa perioder kan belysningen vara helt eller delvis släckt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy