Annons

Annons

Annons

Annons

Prognosen: Din lön kan öka kraftigt nästa år

Den höga inflationen i kombination med en het arbetsmarknad bäddar för ovanligt kraftiga lönelyft när avtalsrörelsen utmynnar i nya avtal under 2023, enligt Nordeas ekonomer. Deras prognos är löneökningar uppåt 4 procent.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tror inflationen toppar i år och följs av ovanligt stora lönelyft 2023. Arkivbild. Foto: Joakim Goksör / TT

Annons

Samtidigt varnar de för att penningpolitiska åtstramningar kan leda till en djup lågkonjunktur.

Huvudscenariot är att svensk BNP-tillväxt i år bromsar in till 3 procent och fortsätter ned till 0,8 procent 2023, medan arbetslösheten fortsätter nedåt mot 6,5 procent.

Inflationen väntas toppa i år på i snitt 5,8 procent, för att falla ned till 2,5 procent nästa år – vilket kan jämföras med Riksbankens inflationsmål på 2 procent.

Annons

Annons

"I ett sämre scenario tvingas centralbankerna ta i mer för att få bukt med inflationen. Risken för en djupare lågkonjunktur går inte att utesluta", skriver Nordeas ekonomer.

Chefsekonomen Annika Winsth tillägger i en kommentar:

"Samtidigt är utgångsläget starkt och arbetsmarknaden är het i närtid. Hög inflation i kombination med brist på kompetens driver upp löneökningarna till närmare 4 procent 2023. Det är långt över de nivåer vi har sett de senaste åren."

Joakim Goksör/TT

Till toppen av sidan