Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Surrigt värre i Fornbyn: ”Se alla de här små varelserna som individer”

Den 15 maj landar utställningen SURR! i Fornbyn. Här visas porträtt på pollinerande insekter fotograferade av Lena Granefelt.

Organisationen Pollinera Sverige är initiativtagare till utställning som kommer till Skara tack vare SLU och Västergötlands museum.

Foto: Lena Granefelt

Bild: Ida Sundén

Annons

Tillsammans med bland annat Lena Grafelt har organisationen Pollinera Sverige under de senaste åren arbetat för att sprida inspiration och kunskap om pollinering. Särskilt har man riktat sig till personer med intresse för odling och trädgård.

– På vägen har många viktiga pollinatörer fångats på bild och det känns väldigt roligt att kunna visa dem utomhus i Fornbyn, vid museet i Skara där den blir tillgänglig för många, berättar Anna Lind Lewin på Pollinera Sverige i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Fotografen Lena Granefelt skapar bilder med utgångspunkt i natur, växtkraft och biologisk mångfald.

– Jag har fotograferat trädgård och odling i många år. Under arbetet med SURR! har jag fått möjlighet att rikta blicken mot ett helt nytt område – jag har upptäckt de pollinerande insekterna och lärt mig att se alla de här små varelserna som individer med olika viktiga uppgifter.

Fotografen Lena Granefelt skapar bilder med utgångspunkt i natur, växtkraft och biologisk mångfald. Foto: Lena Granefelt

Utställningen i Fonrbyn invigs söndagen den 15 maj. På baksidan av Västergötlands museum har ett 30-tal stora vepor satts upp som alla beskriver de olika insekter som pollinerar, hur pollineringen går till och hur avgörande en fungerande pollinering är även för oss människor och hela planetens överlevnad.

Det är både humlor, solitärbin, fjärilar, skalbaggar, honungsbin och flugor som hjälper till med pollineringen.

Syftet är att visa att pollinatörerna är många och att de är specialiserade på olika växter.

– Det är både humlor, solitärbin, fjärilar, skalbaggar, honungsbin och flugor som hjälper till med pollineringen. Vi är beroende av dem eftersom de pollinerar vår mat och den vilda naturen. Därför måste vi se till att de har mat och husrum nog för att kunna överleva och trivas, säger Lotta Fabricius Kristiansen på Pollinera Sverige.

Utställningen startar under Pollineringsveckan, som pågår 14 till 22 maj.

Annons

Annons

Till toppen av sidan