Annons

Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Olinsgymnasiet köper skola - blir dubbelt så stora

Olinsgymnasiets ägare Kristian Wejshag köper Vänergymnasiet i Mariestad. Affären innebär att friskolegruppen över sommaren fördubblar både personalstyrkan och antalet elever.

– Det här är första gången vi gör ett förvärv av en redan ”färdig” skola, och vi känner oss 100 procent mogna för det, säger Kristian Wejshag i ett pressmeddelande.

Annons

Vänergymnasiet har framförallt profilerat sig genom fordons- och transportprogrammet, där man erbjuder samtliga inriktningar; personbil, transport och lastbil/mobila maskiner.

– De har byggt upp ett fantastiskt koncept där exempelvis en stor andel av eleverna på transportinriktningen är tjejer, säger Kristian Wejshag.

Han har mot bakgrund av Vänergymnasiets höga ansökningssiffrorna sneglat på skolan under en längre period.

– Jag har flera gånger tänkt ta kontakt för att höra om det fanns något intresse för ett samarbete.

Nu blev det istället en av Vänergymnasiets två ägare, Leif Jonegård, som för ett par månader sedan hörde av sig till Kristian Wejshag.

– Det var inget lätt beslut. Men jag är 76 år, och både jag och min kompanjon Stefan Persson kände att det var dags att sälja nu, säger Leif Jonegård i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Han startade skolan tillsammans med sin hustru Birgitta 2002 med en tydlig profilering på de yrkesförberedande programmen. Förutom fordonsprogrammet erbjuder skolan restaurang- och livsmedelsprogrammet med två inriktningar; kök och servering samt bageri och konditori.

Vänergymnasiet i Mariestad. Foto: Pressbild

– Vi har varit en liten skola med 140 till 150 elever där vi valt att koncentrera oss på några få program. Det tror jag är en förklaring till att vi har lyckats så bra, säger Leif Jonegård.

Det här stämmer väl in på Olinsgymnasiets profil.

– Mindre skolenheter med runt 150-200 elever, det är där vi vill ligga, säger Kristian Wejshag.

För Wejshag är det här även ett strategiskt förvärv, som ger i stort sett omedelbara synergieffekter. Har tar över som huvudman för Vänergymnasiet vid halvårsskiftet och när höstterminen startar kommer Olinsgymnasiet att ha tre skolenheter; i Skara, Götene och Mariestad.

Samtidigt ligger det inne ansökningar från Olinsgymnasiet om att få etablera gymnasieskola i Tibro och på naturbruksskolan Sparresäter med start hösten 2023.

Olinsgymnasiets skolenheter får bland annat gemensam VD/gymnasiechef och ekonomichef. Nu är dessutom HR-chef och kommunikatör under rekrytering.

Annons

– Vi är naturligtvis på väg att bygga en stor skola med flera mindre skolenheter. Det innebär att vi kan tillsätta tjänster och tillföra kompetenser som inte hade varit möjliga med bara en skolenhet, säger Kristian Wejshag.

Annons

Leif Jonegård och Stefan Persson (tv) säljer Vänergymnasiet till Olinsgymnasiet. Här tillsammans med Olins vd/gymnasiechef Ulf Karlsson och ägaren Kristian Wejshag. Foto: Stefan Svensson

Tanken är att varje skolenhet ska leva sitt liv, men också vara öppen och flexibel för samarbeten.

– Målsättningen är att vi ytterligare ska förädla den verksamhet och fina utbildningsmiljö som eleverna och medarbetarna på Vänergymnasiet byggt upp. De har varit en tuff konkurrent eftersom vi erbjuder fordons- och transportprogrammet i Götene, så det här är på flera sätt en drömsituation för mig, säger Kristian Wejshag.

Vänergymnasiet behåller sitt varumärke, men med tillägget ”Olins Mariestad”. I och med förvärvet och den planerade utökningen för Olinsgymnasiet Götene mer än fördubblar skolgruppen över sommaren elevantalet, från 200 till över 400.

Vänergymnasiet har i dag 27 medarbetare. Tillsammans med de nyrekryteringar som Olinsgymnasiet nu genomför kommer personalgruppen i höst att ha utökats till drygt 90.

Annons

Annons

Till toppen av sidan