Annons

Annons

Annons

Bilsport

Klassiska Götenerundan tillbaka – legendaren till start

Lördagen den 7 maj arrangerar Götene Motorklubb – efter två års coviduppehåll – den klassiska rallytävlingen Götenerundan.

Det är också den första deltävlingen i Svenska Rallycupen.

Annons

Hela 154 ekipage var anmälda vid anmälningstidens utgång. En av de anmälda är legendaren Mats Jonsson, 18 gånger svensk mästare och två gånger totalsegrare i Svenska Rallyt. Det otroliga är att Mats fortfarande, trots att han fyller 65 i höst, fortfarande är en favorit till totalsegern. Mats, som kör en Skoda i klass 4WD kommer troligen att tampas med en annan legendar, nämligen Stig Andervang.

Annons

”Gammlingarna” får dock se upp för Nyköpings Christoffer Haglund som vann Götenerundan 2019, då den senast kördes. Falköpings Patrik Pettersson är också en förare som brukar hålla sig framme..

I tvåhjulsdrivna klassen för A-förare är Emil Karlsson lite favorit, men våra lokala förare från Kullings, Thomas Lennstrand och Victor Bergsander, kommer nog att se till att Emil får gasa ordentligt. Har Falköpings Jonas Sandgren en bra dag, kan han säkert tävla om att bli bäste Skaraborgare.

Annons

En mycket intressant fight kommer att strå mellan Tomas Nordqvist från Trollhättan och Laxås Eddie Hörbing. Två gubbar som på slutet av 90-talet och början av 2000-talet har sopat banan med sin konkurrenter. Nu sitter båda i var sin Volvo 240 och har tagit upp rallyåkandet igen. Hoppas de inte jagar varandra av banan... Thomas har fördel av att starta tidigare i startfältet och det talar nog för honom.

I tävlingen startar två förare från Götene MK. I 2-WD för B-förare finns Claes Söderqvist i sin mycket vassa Tyota Colrolla. Claes har stora förutsättningar till en klasseger. Även Rickard Jonsson, 2WD för C-förare är en av favoriterna i sin klass.

– Vi arbetar intensivt med tävlingen. Det är en stor organisation, cirka 100 funktionärer, som måste klaffa. Vi har stor rutin, så vi tror att det löper på som vanligt, säger tävlingsledare Fredrik Karlsson och fortsätter.

Banan är runt 40 kilometer, uppdelat på fyra sträckor, och körs öster och norr om Götene tätort.

Banchefen Tore Bigsten uppmanar publiken att tänks på eldfaran i skog och mark, samt köra försiktigt på vägarna runt tävlingssträckorna. Det kommer att vara mycket trafik i Götenebygden, då Vårrundan körs samtidigt.

Annons

– Med glatt humör och förståelse kommer det säkert att gå bra, avslutar Tore.

Annons

På lördag körs Götenerundan. Rallylegendaren Mats Jonsson är en av förarna som kommer till start.

Mats Jonsson, 18 gånger svensk mästare och två gånger totalsegrare i Svenska Rallyt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan