Annons

Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Läsartext
Musikens vänner uppvaktar biskop och rektor igen

Ända sen 1886 har Musikens Vänner välkomnat våren med körsång. Då har man också uppvaktat biskopen i hans bostad och detta år var inget undantag.

Detta är en läsartext.

Biskopen Åke Bonnier blev uppvaktad och därefter intervjuad.

Annons

Unika studenttraditioner i Skara upprätthålls. Vintern har rasat ut, kung Bore har släppt sitt fasta grepp om vår nation. Då är det dags för en gammal god tradition. Varje den första maj uppvaktar studenterna rektor på Katedralskolan och biskop i Biskopsgården. Under pandemin har några eldsjälar sett till att traditionen med uppvaktning gått vidare. Det är skönt att konstatera! I år var det äntligen som vanligt igen.

Det hela började på borggården på Katedralskolan, där rektor Petra Björk höll sitt tal till studenterna. Hon passade på att inte bara välkomna våren utan också nya elever från Ukraina som börjat på skolan. Kriget påverkar oss alla, den saken är klar. Ackompanjerad av en sol som värmde höll Petra sitt tal och MV sjöng sånger ur sin repertoir. Precis som det ska vara. Nästa år hoppas vi även att kårens representant, skolans talman, finns på plats. Så även de skönsjungande flickorna i OP, Octo Puellae.

Annons

Annons

Tåget går till Biskopsgården. Efter utfört värv gick, taktfast och säkert, tåget av sångare i kören MV vidare till Skaras biskop Åke Bonnier. Man landade som brukligt är i Biskopsgårdens trädgård där fana, gossar och musik fann sin plats. Även här var en skara åhörare närvarande, precis som det brukar vara. Ibland är det skönt när saker och ting återgår till det normala. Efter körsång hälsade biskop Åke välkommen och konstaterade att det är jubileum i år. Det är 10:e året i rad han tar del av denna Skara-tradition som har anor sedan 1800-talet. Åke förmedlade budskapet hur viktigt det är att lyssna – och själv bestämma vem man lyssnar till, samt prata – och då stå för det budskap man förmedlar. Biskopen passade på att hämta inspiration från Sydafrikas förre ärkebiskop Desmond Tutu och hoppades att tron på och kampen för fred och rättvisa skall råda, snarare än konfrontation och krig.

Efter uppvaktningen passade jag på att byta några ord med dels vår biskop Åke Bonnier, dels MV:s ordförande Oliwer Hultén.

Vi börjar hemma hos biskopen, som firar 10-årsjubileum.

Hur ser du, Åke, på traditionen med studenternas uppvaktning av både rektor och biskop här i Skara?

– För mig är det 10:e året i rad jag är med om denna uppvaktning. Traditionen som sådan började redan år 1886. Det är roligt att vi i kyrkan är del av denna tradition. Man ska tänka på att historia och tradition hör ihop. Det är oerhört viktigt. Utan historia blir det mycket farligt för ett samhälle. Det ser vi klara exempel på i Europa idag.

Åke verkar i ett unikt sammanhang. Han fortsätter också att berätta, med både glädje, energi och en tydlighet i budskapet som är imponerande, om hur roligt det är att vara en del av denna studenternas uppvaktning varje 1 maj.

Annons

Annons

– Det är något vi är ensamma om i Sverige. Sådana traditioner ska vi alla vara stolta över!” Snabbt kommer han också in på vikten av kopplingen mellan skola och kyrka i och med uppvaktningen sker av både rektor och biskop. ”Vi har ju ett gemensamt ursprung. Relationen mellan kyrka och skola är viktig att sköta och vidmakthålla. Det är mycket glädjande och inspirerande att få ta del av en tradition som ungdomar genomför från år till år, då de tar av sin fritid för att bidra och glädja människor i Skara.

Det har varit en stor utmaning under pandemin. I år är det mycket kul att åter få välkomna åhörare igen i Biskopsgårdens trädgård. Under de senaste två åren, då pandemin hindrat så mycket från att genomföras, har vi ändå kunnat upprätthålla traditionen med uppvaktning, sång och tal. Inte minst tack vare att SkLT sänt det hela på webben. Ett extra tack till er på tidningen.

Åke avslutar med att konstatera att det är härligt med gränsöverskridande traditioner där vi samlas oavsett förutsättningar, likt den här. Om denna så stolta Skara-tradition säger han med emfas och tydlighet:

– Det här måste fortsätta!

Vi kan inte annat än att hålla med vår Skara-ambassadör biskop Åke Bonnier.

Vi fortsätter med en personlig intervju med Oliwer Hultén, ordförande i Musikens vänner (MV) detta läsår.

Vad säger du om dagen, Oliwer?

– Det har gått bra både på skolan och hos biskopen. Kanske ändå lite nervöst när att är tillbaka igen som vanligt. Det är både spännande och bra.

Hur har kören fungerat under pandemin?

– Det har varit en utmaning att hålla antalet sångare uppe under en pandemi. Vi kommer att få arbeta vidare med nya 6:2 i höst och därmed med kontinuiteten. Det är jätteviktigt att vi får med många sångare i alla årskullar. Vidare arbete gäller också med DQ. Där är det också viktigt att vi håller igång och vi hoppas också att OP ska komma tillbaka.

Annons

Annons

Nu börjar maj-sjungningarna – hur känns det?

– Just sjungningarna varje tisdag och torsdag i Botan har ju ”nästa” varit som vanligt även under pandemin. Där känner vi oss ganska säkra. Vi har övat hela året på de låtar som ska sjungas i maj. Ett drygt dussin sånger är idag vår repertoar.

Det blir mycket gemenskap och glädje.

– Att få vara del av gamla fina traditioner som uppskattas av många är verkligen speciellt. MV är ju unikt i hela Sverige, och förresten i hela världen! Det är ju tack vare den traditionen vi har hela studentfirandet i Skara. I höst hoppas vi därför på att det kommer ett helt gäng nya sångare som tar chansen att vara med oss i MV. Välkomna killar!

Text och bilder: Anders Jonsson

Musikens vänner bjöd på sång.

Därefter tågade de ut från Borggården på Katedralskolan.

Rektor Petra Björk höll tal till studenterna.

Musikens vänner tågar in i Biskopsträdgården.

Musikens vänner tågar in i Biskopsträdgården.

Annons

Musikens vänner bjöd på sång.

Annons

Biskopen lyssnade till skönsången och talade sedan själv.

Biskopen höll tal till studenterna.

Efter uppvaktningen blev det fika hos biskopen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan