Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Museet bjuder in: Var med och lyft fram kvinnorna som krävde rösträtt!

Förra året var det 100 år sedan kvinnor i Sverige fick delta i riksdagsval för första gången. Beslutet om rösträtt för kvinnor hade föregåtts av en lång politisk kamp. Nu ska de namninsamlingar som låg till grund för beslutet om kvinnlig rösträtt kartläggas och en föreläsning om detta hålls på Västergötlands museum i Skara den 4 maj.

Bild: Jan Andersson

Annons

I september 1921 genomfördes det första riksdagsvalet i Sveriges där både kvinnor och män fick rösta och var valbara. Beslutet om rösträtt för kvinnor hade föregåtts av en lång politisk kamp där den ledande organisationen var Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) som hade drygt 200 lokala rösträttsföreningar anslutna till sig, varav en i Skara.

Annons

LKPR tog 1913 initiativ till att samla in svenska kvinnors namn för att kräva rösträtt. Genom ett omfattande arbete kunde man 1914 överlämna drygt 350 000 namnunderskrifter till Riksdagen. Namnen utgör cirka 18 procent av Sveriges kvinnor över 18 år vid den tiden.

Annons

Elin Wägner inför de 30 banden med 351454 underskrifter som krävde kvinnlig rösträtt. Bildkälla: Kvinnohistoriska samlingarna, Göteborgs universitet via Wikimedia. Okänd fotograf.

Onsdag den 4 maj kommer Riksarkivet tillsammans med Västergötlands museum i Skara arrangera en programpunkt som beskriver hur det går till att transkribera information från namninsamlingen. Dessutom kommer museets personal att berätta om ett antal rösträttskvinnor från Skaraborg utifrån föremål i museisamlingen.

Under hela 2022 genomförs en satsning där allmänheten bjuds in att vara med och transkribera informationen i namninsamlingen. Detta kommer leda till att materialet blir sökbart på textnivå, att det kan bearbetas i datadriven forskning och att det kan kombineras med andra kulturarvsdata. Alla kan vara med och hjälpa till och transkribera.

Föreläsningen på Västergötlands museum går att delta i både på plats eller digitalt via Zoom. Alla som vill delta anmäler sig till Västergötlands museum eller Riksarkivet.

Till toppen av sidan