Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Läsartext
Nose Work i Fornbyn i Skara

Helgen har bjudit på fina hundtävlingar i Fornbyn. Arrangören Turtassar från Hangelösa, har anordnat en inofficiell tävling i Nose Work, där hundarna skall söka rätt på gömda möbeltassar med en droppe doftande hydrolat i ett sökområde.

Detta är en läsartext.

Annons

På lördagen startade 21 ekipage, tillresta från olika platser, främst från de närliggande orterna, men även från Åmål och Jönköping. Hundarna fick i uppdrag att längs med en slinga, förlagd i Fornbyn, ta sig till sex stycken olika sökområden och där finna de magiska dropparna.

När man börjar tävla i Nose Work så är det doften av eukalyptus man letar efter. Hundarna ska använda sin fantastiska nos till att finna droppen och förarna ska se på sin hund var gömman är placerad och då meddela detta för domaren. Naturligtvis, i tävlingssammanhang, går söken på tid, så det gäller att hundarna är fokuserade på uppgiften och arbetar snabbt och effektivt.

Kerstin och Tjabo från Skövde i uppvärmningssöket. Foto: Privat

Annons

Annons

Från Åmål Gun-Britt och beaglen Oscar. Foto: Privat

– Hundarna är otroligt duktiga på att lokalisera var denna droppe är gömd. Svansarna viftar förväntansfullt, både före och efter söken. Hundarna blir glada och då blir matte/husse också glad och då blir vovvarna ännu mer lyckliga. Nose Work är toppen, säger Annelie som driver Turtassar.

Turtassar arrangör Annelie Behring och tollaren Ture. Foto: Privat

Några hundar och förare gjorde sin första tävling i helgen och var lite nervösa innan start. Efter att ha klarat av alla stationer hade nervositeten ersatts av ett leende. Ett ekipage som startade för första gången var Petra Dahlqvist från Synnerby, som tillsammans med sin Texas, övervann tävlingsnerverna och gjorde en jättefin tävling.

Petra och Texas från Synnerby. Foto: Privat

Texas och Petra i fordonsöket. Foto: Privat

– Så pirrigt att komma hit till Fornbyn, men Annelie och hennes medhjälpare är så hjälpsamma och uppmuntrande, så nervositeten går över. Idag var det bara så roligt och det gick mycket bättre än jag hade vågat hoppas, berättar Petra. Texas instämmer och mumsar nöjt på godiset han precis har vunnit.

Annons

Annons

På lördagen delades det ut många rosetter och det ekipage som hittade flest gömmor på snabbaste tid var Johanna Alsterhag och hunden Kenneth.

Lördagens vinnare Johanna och Kenneth från Lidköping. Foto: Privat

Lördagssegraren Kenneth och Johanna på väg till sök. Foto: Privat

Tidig start även på söndagen och då kom 18 ekipage till start. Nivån på gömmorna var denna dag lite svårare och tänkt för hundar som samlat på sig mer erfarenhet. Förutom eukalyptusdoft, fick de även leta efter doft av lagerblad.

– I tävlingsformen av Nose Work ingår fyra olika moment, inomhussök, utomhussök, behållarsök samt fordonsök. Här i Fornbyn har vi blandat dessa moment och miljön är fantastisk att vistas i. Många lovord om arrangemanget har vi fått och deltagarna vill gärna komma tillbaka, säger en glad Annelie.

Det delades ut en hel del rosetter även på söndagen. Bäst denna dag blev Sara Thåst med hunden Bob.

Carola och Xci från Stenum i fordonsöket. Foto: Privat

Larry från Holmestad. Foto: Privat

Annons

Linda och Lilleman från Lidköping. Foto: Privat

Ulla-Britt och labben Ettan från Timmersdala i ett av utomhussöken. Foto: Privat

Susanne och pudeln Majken från Mariestad. Foto: Privat

Annons

Annons

Till toppen av sidan