Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Skara klättrar i ranking: Företagen nöjda med kommunens service

Från plats 85 till plats 57. Skara tar stora kliv mot toppen bland landets kommuner i SKR:s senaste servicemätning Insikt. Där kan man konstatera att företagen överlag är nöjda med kommunen de verkar i.

Annons

Sveriges kommuner och regioner gör årligen en servicemätning av myndighetsutövningen bland landets 290 kommuner.

Skara har genom åren visserligen legat högt, men i den senaste mätningen för 2021 ökar Skaras kundnöjdhetsindex till 77, vilket kan jämföras med 2020 års index som låg på 75.

LÄS MER: Företagen lovordar Skara kommun - bygglovshanteringen är den 11:e bästa i Sverige: ”Vill hjälpa till och hitta lösningar istället för problem”

Annons

Det innebär också att Skara klättrar uppåt i rankingen, från en 85:e plats 2020 till plats 57 i den senaste mätningen 2021, där 198 av landets kommuner deltog.

Annons

Undersökningen är en slags kvalitetsmätning av den kommunala servicen gentemot företagare och baseras på en enkät som skickats ut till företag som haft ett avslutat myndighetsärende med kommunen under året.

– Mätningen Insikt är ett av de redskap vi använder för att arbeta med att anpassa och förbättra våra tjänster. Sedan förra mätningen har vi arbetat mycket med att förbättra tillgängligheten och det är roligt när det märks, men framförallt är det roligt att se att vi ligger högt på samtliga serviceområden, säger näringslivsstrateg Helena Nyman Friberg i ett pressmeddelande.

Kommunens näringslivsstrateg Helena Nyman Friberg. Foto: Janne Andersson

Sex myndighetsområden ingår i undersökningen: brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll samt serveringstillstånd.

För dessa områden ställs frågor kring sex serviceområden: information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet. I Skara får tillgänglighet högst omdöme, med ett index på 81. Samtliga serviceområden har ett index mellan 73-81.

Bäst resultat får kommunens livsmedelskontroll med ett kundnöjdhetsindex på höga 85 vilket bedöms som mycket högt och ger Skara en rankning på plats 26 totalt i hela Sverige och plats 7 i Västra Götaland, och högst i Skaraborg. Här ökar man på samtliga bedömningspunkter men ligger högst på effektivitet, tillgänglighet och bemötande.

Annons

Annons

Skara kommuns livsmedelskontroller får högst betyg i hela Skaraborg.

Bild: TT

– Jätteroligt att vårt arbete uppskattas. Duktiga och erfarna inspektörer är en bidragande del till resultatet, säger Christina Marmolin, miljöchef i Skara kommun i pressmeddeandet.

Bygglov får omdömet 77 (2020: 82) och markupplåtelse 74 (2020: 68). Resultat för serveringstillstånd, brandskydd och miljö- och hälsoskydd saknas i mätningen då svarsunderlaget var för litet under 2021.

Till toppen av sidan