Annons

Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Polisen bjuder in Skarabor som vill grannsamverka

På tisdag kväll den 26 april bjuder polisen in till information för de som vill starta upp grannsamverkan i sitt bostadsområde i Skara kommun.

Bild: Erik Wikström

Annons

Mellan 18-19 hålls en informationsträff där kommunpolis Elisabeth Oliv går igenom grundkriterierna för att vara med i grannsamverkan och hur det fungerar i praktiken.

– Grannsamverkan gör skillnad. Genom att man som grannar känner till varandra, ser på sin bostad med tjuvens glasögon och kanske gör förändringar i utemiljön samt är bekant med grannsamverkans koncept kring hur man bör förvara sina värdesaker, blir områdena tryggare och vi kan tillsammans försvåra för tjuven. Dessutom kostar det inget att vara med, säger Elisabeth Oliv.

Annons

Annons

”Samverkan mot brott” (SAMBO) är en organisation bestående av bland annat polisen, olika försäkringsbolag, Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Med SSF Stöldskyddsföreningen som huvudman för verksamheten, drivs Grannsamverkansverksamheten i hela Sverige. Grannsamverkan startades på 70-talet i USA och implementerades i Sverige 1985. Att arbetssättet gör skillnad visar både sammanställningar från BRÅ samt en sammanställning som SAMBO själva har gjort. Den utvärdering som SAMBO genomfört av Grannsamverkans effekter visar en genomsnittlig minskning av inbrott med 36 % i Grannsamverkansområden jämfört med 8 % i kontrollområden.

– Det är ju inte bara risken att drabbas av inbrott som reduceras när vi jobbar tillsammans, utan även risken att drabbas av andra stölder eller skadegörelser. Dessutom lär vi känna varandra och det skapar en trygghet och en fin atmosfär i området, säger Elisabeth Oliv.

I nuläget finns ett 80-tal grannsamverkansgrupper i Skara kommun och dessa får fortlöpande information om brottsläget i kommunen samt tips och råd på hur man kan tänka i det fortsatta arbetet med grannsamverkan. Dessutom brukar kontaktombuden erbjudas ett stormöte per år med föreläsning och möjlighet till erfarenhetsutbyte, berättar Oliv.

Informationen den 26 april hålls i räddningstjänstens lokaler i Skara, ingen föranmälan krävs.

Till toppen av sidan