Annons

Annons

Annons

Skara

Insändare
Vänsterpartiet tar initiativ för SÄBO-personalen i Skara

Vänsterpartiet fick som alla andra partier i Skara SÄBO personalens skrivelse om de boendes situation och personalens arbetsmiljö.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Johnny Karlsson Edvinsson (V), ordinarie ledamot i omsorgsnämnden i Skara kommun.

Bild: Josefine Hektor

Annons

I samband med att skrivelsen gick ut till oss i nämnden så var det även med en inbjudan till att träffa kommunal och personal. Enligt kommunal så var det bara vi i Vänsterpartiet som hade hört av sig och tackat ja till att träffas. Synd tycker jag, ni som valde att inte svara på inbjudan - till er kan jag bara säga att ni missade ett mycket bra möte!

LÄS MER: Personalen har fått nog – 95 namn bakom öppet brev till politikerna

Vi i Vänsterpartiet anser det helt oacceptabelt att de boende ska ha en hemmiljö som beskrivs i texten, lika oacceptabelt är den arbetsmiljö som personalen beskriver.

Annons

Antar att ingen av oss vill ha ett oroligt och stökig hemmiljö där det är vanligt med osämja och konflikter- så varför ska våra äldre på SÄBO och deras anhöriga acceptera det?

Annons

Vi i Vänsterpartiet skrev därefter ett Initiativärende som vi presenterade för S och MP. De valde att ställa sig bakom skrivelsen som därefter lämnades in och togs upp på förra omsorgsnämnden den 29 mars.

Fakta

Initiativärende till omsorgsnämnden 220329

Vi från Vänsterpartiet, socialdemokraterna och Miljöpartiet är måna om att våra anställda i omsorgsnämnden ska ha en god arbetsmiljö. Arbetsmiljön utgör den grundläggande förutsättningen för att man ska må bra under sin arbetsdag.
När vi läser skrivelsen från personalen på SÄBO framträder att personalen upplever uppenbara brister. Personalen känner att man inte räcker till, man känner sig otillräcklig och man mår mycket dåligt av den stress det skapar.
Vi undrar nu vad det innebär för våra brukare som bor på SÄBO, kan de och deras anhöriga känna sig trygga med att den enskilde får den vård och omsorg hen behöver?
Vi i omsorgsnämnden har ett stort arbetsmiljö ansvar.
Förslag till beslut:
Omsorgsnämnden redovisar konsekvenser för både de boende och de anställdas arbetsmiljö vid kommande möte.

Vad hände? Jo alla partier valde att ställa sig bakom Initiativärendet!

Nämnden kommer att under kommande nämnder att få redovisat hur det ser ut med arbetsmiljö, bemanning, utbildningsinsatser samt kvalitetsarbete för personal samt brukare.

Omsorgsnämnden har tidigare haft kommunjuristen på besök som då pekade på ansvaret vi politiker i nämnden har. Nu är det dags att vi lever upp till det oavsett partitillhörighet.

Annons

Jag anser att vi hade två val när vi fick skrivelsen, att få mer information och agera eller lägga den åt sidan.

Vi i Vänsterpartiet valde det första: att få mer information och agera. Detta har lett till att ett stort arbete har påbörjats och jag ser fram emot nästa omsorgsnämnd den 20 april då vi kommer få den första informationen om hur arbetet går.

Johnny Karlsson Edvinsson - Ordinarie ledamot i omsorgsnämnden, Vänsterpartiet Skara

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan