Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Så blir vädret i påsk – solfest, plusgrader och eldrisk

Sol och ökande plusgrader – det ska vädret kunna erbjuda skaraborgarna under påskhelgen.

– Det ser ut att bli ett bra ”äggjaktletarväder”, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

I helgen blir det strålande sol och stigande plusgrader! Foto: Fredrik Sandberg / TT, Johan Nilsson / TT

Annons

Aprils första veckor 2022 höll vad april brukar lova – ett riktigt aprilväder. Sol och snö om vartannat på flera håll i Skaraborg, och till det mycket varierande plus- och minusgrader.

Oavsett om det är jobb eller ledighet som gäller under den stundande påskhelgen vill vi såklart veta: Vad kan skaraborgarna förvänta sig för väder?

– Det ser ut som att påskhelgen kommer att bjuda på mycket plats för sol och temperaturer över 10 grader, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Annons

Annons

Efter en mulen skärtorsdag med 8 plusgrader och risk för regn, bjuder himlen över Skaraborg nämligen på strålande solsken resten av påskhelgen.

– Natten mot fredagen klarnar vädret det upp och temperaturen håller sig på några enstaka plusgrader. Men sen ser fredagen ut att bjuda på mycket sol, och fram på dagen kan det bli mellan 5–10 plusgrader, säger Max Schildt.

Från lördagen och söndagen ska skaraborgarna kunna mötas av en solig himmel och temperaturen kommer att klättra från 10 grader (lördag) till som varmast runt 12 grader (måndag).

– Lördagen och söndagen kommer bjuda på mycket plats för sol, men kanske också några enstaka höga molnslöjor tidvis under dagen. Det blir en något högre temperatur. På söndagen kan det bli något tätare moln som kan skymma solen, men den får också mycket utrymme under dagen, säger Max Schildt.

Ska man dock röra sig utomhus efter mörkrets inbrott är det nog klokt att behålla vinterns varmare kläder på, då temperaturen kommer att fortsatt ligga strax över nollgradigt. Vindstyrkan under helgen kommer som mest uppgå till 4 meter per sekund, men sjunker sedan alltmer under helgen.

Det finns dock ytterligare en sak att tänka på inför den kommande soliga påskhelgen – nämligen gräsbrandsrisken.

Annons

– När det är soligt så här års är det aktuellt att tänka på risken för gräsbrand. Man måste vara försiktig om man vill elda utomhus eftersom det finns en spridningsrisk i och med det torra fjolårsgräset, säger Max Schildt.

Annons

Annons

Till toppen av sidan