Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Persic (S) om att plötsligt bli etta på listan: ”Blir nytt och lite annorlunda”

Den 49-årige Skarabon Frans Persic är noga med att framhålla att han ännu inte valts till medlemmarnas kommunalrådskandidat. Samtidigt känner han sig inte främmande för det potentiella uppdraget.

– Jag tror att jag kan bidra med arbetsmiljötänket, min fackliga bakgrund och gräsrotsperspektivet, säger Frans Persic.

"I min fackliga roll är jag van vid att prata med arbetsgivare om vikten av en god arbetsmiljö", säger Frans Persic.

Bild: Klockar Mattias Nääs, Josefine Hektor

Annons

I september går Socialdemokraterna i Skara till val med ett nytt namn i toppen; Frans Persic. Innan avhoppen var han trea på partiets lista till kommunfullmäktige, men blev i en handvändning etta.

– Det pågår en process i partiet och valberedningen för att fylla de poster vi tappat, och den måste såklart få ha sin gilla gång. Praxis är att den som kliver upp som etta på listan blir kommunalrådskandidat, men det sker inte per automatik. Det är upp till mig om jag tackar ja, säger Frans Persic.

Den tidigare fyran Jessica Bredenberg som i dagsläget är andre vice ordförande i fullmäktige och sitter i Socialdemokraternas valberedning, blir därmed andranamn på listan.

– Frans har varit med i partiet i några år och vi är bra på att fånga upp personer som vi tycker har bra potential och kan ta uppdrag både nu och framöver, säger Jessica Bredenberg till NLT.

Annons

Annons

Jessica Bredenberg och Frans Persic kliver upp på listan efter de dubbla avhoppen i Socialdemokraterna.

Bild: Arkivbild

Frans Persic är en nykomling i Skarapolitiken, men har en gedigen facklig bakgrund inom Kommunal och är idag deras regionala skyddsombud.

– Jag har varit med i Skara arbetarkommun i lite mer än ett år och sitter med som ledamot i kultur- och fritidsnämnden, men där stannar det politiska rent erfarenhetsmässigt.

– Jag kommer som sagt från den fackliga arbetarrörelsen och har företrätt Kommunal i 7 år med fokus på arbetsmiljöfrågor, det ligger mig varmt om hjärtat. Att jag halkat in på politiken beror på att jag vill se hur man som invånare kan påverka ytterligare, så jag vill samtidigt växa in i den rollen.

Persic har jobbat inom kommunen i drygt 20 år. Först på gatukontoret, sedermera fastighetskontoret och idag är han anläggningsarbetare på Skara Energi.

Hur kommer det sig att du gjort en kommetkarriär i partiet?

– Jag har varit engagerad under de möten jag varit med på och nog tänkt och sagt saker som valberedningen tyckt kan vara något. Så då hamnade jag högt på listan. De vill väl kanske få in lite nytänk och andra värderingar. Folk från den fackliga världen speglar nog medlemskåren ganska bra.

– Att jag sedan blev nummer ett kunde ingen förutse, det gick ju väldigt fort. Men så blir det när två framstående personer slutar tvärt. Det kom som en chock för alla och det tar tid för ett parti att forma om sig.

Annons

Det är fem månader kvar till valet och två framstående socialdemokrater har dragit sig tillbaka, känner du att det vilar ett tungt ansvar på dina axlar?

Annons

– Det är bara att gilla läget och ta det för vad det är, vi får försöka göra det bästa av situationen och det kan komma något positivt ur detta med. Det blir nytt och lite annorlunda, men det måste också få ta tid så att det inte blir en akutlösning.

Är det en fördel att du är ett nytt ansikte i politiken tror du?

– De som lämnat är duktiga, pålästa, har varit med länge och förstår systemet och processerna. Samtidigt har vi nu chansen att forma ett nytt lag, vilket kan vara nyttigt för en organisation.

Vad tänker du om det hårda tonläge som varit i stadshuset?

– I min fackliga roll är jag van vid att prata med arbetsgivare om vikten av en god arbetsmiljö, att man ska följa regler och lagar, men i den här världen finns inte samma tänk utifrån det politiska systemet.

– Visst borde politiker bli lite mer ödmjuka och tänka mer på arbetsmiljön i politiken, för vi är ju vanliga människor. Det är tufft att vara politiker och det blir lätt ett hårt klimat, men de ska också orka. Jag tror jag kan bidra med det tänket, min fackliga bakgrund och gräsrotsperspektivet, säger Frans Persic.

Annons

Annons

Till toppen av sidan