Annons

Annons

Annons

Annons

Avhoppen i (S)

Fredrik Nordström lämnar politiken: ”Personliga påhopp som starkt påverkat mig”

För två veckor sedan presenterades Fredrik Nordström som socialdemokraternas kommunalrådskandidat till höstens val, men på måndagsförmiddagen skickades ett pressmeddelande ut signerat Fredrik Nordström själv. I det avsäger han sig alla politiska uppdrag med omedelbar verkan.

På måndagen stod det klart att Fredrik Nordström lämnar politiken i Skara.

Annons

”De senaste månadernas politiska klappjakt har varit en stor påfrestning för mig och min familj. Anklagelser, påhopp och rykten har tagit fokus från det politiska uppdraget och riskerar att skada förtroendet för Socialdemokraterna. Med anledning av det avsäger jag mig uppdraget som oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen med omedelbar verkan”, skriver Fredrik Nordström i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Ytterligare (S)-avhopp: Josefine Thimberg lämnar politiken

Det är exakt två veckor sedan Socialdemokraterna gick ut med den 49 namn långa kommunlistan till höstens val. Fredrik Nordström toppade återigen ordningen och var hoppfull inför kommande mandatperiod.

Annons

Annons

– Det är lika stort varje gång att få medlemmarnas förtroende och förhoppningen är att vi kan ta tillbaka kontrollen efter valet, sa han då.

Dessutom återfanns Nordström på plats fem på Socialdemokraterna i Skaraborgs riksdagslista samt plats 11 på listan till regionfullmäktige.

För två veckor sedan toppade Fredrik Nordström socialdemokraternas lista inför höstens val tillsammans med Josefine Thimberg och Frans Persic. Nu väljer han att kliva av.

Sedan dess har det blåst en del kring oppositionsrådet. I samband med stadshotellets invigning den 24 februari riktades kritik mot Nordström. Flera vittnen uppgav att han skulle ha varit överförfriskad under kvällen då han representerade Skara kommun, samt påstod att han ska ha tafsat på en kvinna under festligheterna. Något Nordström tillbakavisade bestämt.

LÄS MER: (S) topptrio - Fredrik etta på valsedeln - nya namnet "mycket spännande"

I pressmeddelandet skriver han följande;

”Under en längre tid har jag som politisk företrädare för Socialdemokraterna och Skara kommun varit utsatt för personliga påhopp som starkt påverkat mig och min familj. Sammantaget har det fått mig att överväga vilket pris som jag och min familj är beredda att betala för att vara förtroendevald och en offentlig person i Skara.

Annons

Annons

I samband med den senast uppmärksammade händelsen i lokala och sociala medier har jag tillsammans med min familj beslutat att priset som vi gemensamt tvingas att betala för den offentligheten är för stort. Jag välkomnar fortsatt en polisutredning för att få stopp på de rykten som florerar.”

"Det är mycket jag är stolt över som genomförts under min tid som politiker i Skara och det finns mycket kvar som jag gärna skulle varit en del av", skriver Nordström i pressmeddelandet.

LÄS MER: Toppolitikerns beteende kritiseras efter invigningen: "Olämpligt"

Partistyrelsen uppgav i samband med kritiken att de haft flera möten sedan incidenten kom till deras kännedom och bland annat pratat med Nordström om det olämpliga i att dricka för mycket på en offentlig tillställning. Man var dock mycket tydliga med att partiet stod bakom honom inför höstens val.

– Det stämmer inte med de uppgifter vi fått av de som var på plats. [...] Vi har fortsatt förtroende för Fredrik som vår kommunalrådskandidat. Det är tråkigt att han får utstå den här typen av anklagelser, sa då Socialdemokraternas ordförande Josefine Thimberg.

LÄS MER: Efter kritiken mot toppolitikern – enig (S)tyrelse backar honom

Annons

I början av december hölls även en föreläsning på Katedralskolan där Bert Karlsson gick till hårt angrepp mot Nordström - inför politikerns dotter, vilket ledde till att tillförordnad skolchef Elin Liljebäck Nilsson lämnade in en polisanmälan.

Annons

I sociala medier var tongångarna hårda kring händelsen och Nordström stack inte under stol med att han påverkats på ett personligt plan av hoten.

– Det är närstående till mig och i familjen som har fått motta mail, där det handlar om att smutskasta mig och skada min trovärdighet. Man väljer att gå via någon annan för att på det sättet komma åt mig, sa han till tidningen i början av januari.

LÄS MER: Hot i kölvattnet av polisanmälan mot Bert Karlsson

Men under måndagen meddelade Fredrik Nordström alltså att han själv väljer att kliva av politiken i Skara.

”Jag har haft politiska uppdrag i Skara kommun sedan år 2000, valdes in i kommunfullmäktige 2002 och har haft förmånen att vara kommunstyrelsens ordförande mellan 1 januari 2014 fram till valet hösten 2018. Det är mycket jag är stolt över som genomförts under min tid som politiker i Skara och det finns mycket kvar som jag gärna skulle varit en del av", skriver Nordström och fortsätter:

”Jag vill tacka alla medlemmar, väljare och förtroendevalda som jag fått förtroendet från och alla medarbetare som jag har arbetat med under alla dessa år. Jag vill önska er alla lycka till i arbetet med att göra Skara bättre.”

Till toppen av sidan