Annons

Annons

Annons

Axvall

Läsartext
Historien om krigssedlarna på Garnisonsmuseet

Magnus Widell är hembygdsforskaren i Jönköping som avslöjade historien om de så kallade krigssedlarna. På onsdag 6 april kommer han till Garnisonsmuseet i Axvall och berättar en fantastisk historia om sedlar i beredskap.

Detta är en läsartext.

Magnus Widell är hembygdsforskaren som föreläser om de så kallade krigssedlarna.

Annons

1953 levererades 124 miljoner svenska sedlar från ett brittiskt tryckeri. Sedlarna placerades i bergrum och valv över hela Sverige, för att kunna tas i bruk i händelse av krig. De brändes i början av 80-talet och var på väg att försvinna för gott ur historien. Men - det skulle visa sig att det fanns en anonym tygsäck med 3000 alternativa sedlar kvar i ett skåp.

Annons

Magnus Widell avslöjade, och berättar historien i sin bok ”Sedlar i beredskap”. Det var sedlar som skulle kunna användas i händelse av krig eller annan kris där det befintliga monetära systemet kunde skadas. Exempelvis genom att främmande makter tryckte och spred falska sedlar. Så skedde exempelvis under andra världskriget när nazisterna spred falska pundsedlar i Storbritannien.

Annons

Endast en liten krets kände till de svenska beredskapssedlarnas existens. Magnus Widell berättar om Riksbankens skyddsåtgärder före, under och efter andra världskriget som rör tillgången på pengar.

Det är fri entré till föreläsningen, som arrangeras av Garnisonsmuseet och Medborgarskolan i samarbete med Skara kommun.

– Däremot vill vi ha anmälan, eftersom vi kan ta emot ett begränsat antal åhörare, säger Nils Erik Nilsson vid Garnisonsmuseet.

./.

Fotnot: Föreläsningen 6 april börjar kl.18.00

Bifogas: Bild på Magnus Widell och några sedlar.

För mer info: Charlotte Kristensson, Medborgarskolan 0721-410266

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan